50 draaiuren op de teller

Ik heb er nog steeds geen 1.001 draaiuren opzitten achter de pottenbakkersdraaischijf. Maar ik ben inmiddels al redelijk tevreden over de resultaten die van de draaischijf afkomen na zo’n 50 uur draaien.

Mijn lerares heeft me gezegd dat ik elke week moet draaien en dan het liefst in één lesblok (ca. 15 weken achter elkaar) dezelfde vorm. Dan krijg je er handigheid in. Het blijkt inderdaad zo te werken. Ik ben het afgelopen seizoen bezig geweest met het draaien van een cilindervorm, de basisvorm voor potten en vazen. Je kunt vanuit deze cilinder de pot of vaas nog een buikje geven of een hals.

Het centreren van klei gaat steeds makkelijker en sneller. Het openen van een potje lukt ook steeds beter en ook het optrekken van de wanden geeft een netter resultaat. Ik kan wel zeggen dat ik het draaien nu leuker vind omdat de vaasjes en potjes er beter uitzien. Het is me onlangs zelfs gelukt om een aantal vaasjes te maken die er ongeveer hetzelfde uitzien.

Geglazuurd en al, het hartjeskopje

Ik ben ook aan het oefenen geweest om twee kopjes te draaien. Mijn oom heeft namelijk een bestelling geplaatst voor twee kopjes met hartjes (zie foto rechts). Als ik deze kopjes van een plak klei en een mal (een groter kopje) maak, vind ik ze zelf niet zo mooi worden. Ik wil ze dus het liefst draaien, maar ik pak steeds teveel klei. Ondertussen heb ik wel een beker gedraaid waar ik los wat hartjes op gezet heb. Op de kopjes moet ik in het nieuwe lesblok nog even oefenen.

Advertentie

12 gedachtes over “50 draaiuren op de teller

    • Dat glazuren of schilderen is meestal waar het misgaat. Het zou zomaar kunnen dat ik ze alleen een glanzende laag geef. Tenzij er nog iemand suggesties heeft. 🙂

  1. Dat ziet er mooi uit, knap hoor lijkt me best moeilijk.
    Als kind had ik een pottenbakkersschijf op batterijen, ik was er helemaal blij mee maar je hoefde je klei maar licht aan te raken en de schijf draaide niet meer, volgens mij was dat niet de bedoeling hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.