De Hip en handgemaaktmarkt

hhm 12Zoals jullie konden lezen in ‘Van alle markten thuis’ zijn er de komende maanden behoorlijk wat kunstmarkten en creatieve markten verspreid door het land. Met een weblog doordrenkt van creatieve vitaminen moet ik daar natuurlijk wel af en toe mijn neus laten zien. Op 21 april werd in Nijmegen de Hip en Handgemaaktmarkt gehouden op het Kazerneterrein. Dat klonk mij zo gezellig in de oren dat ik de datum in mijn agenda noteerde.

Naar Nijmegen
Op naar Nijmegen dus waar mijn schoonfamilie woont en een goede vriendin die met mij wel naar Hip en Handgemaakt wilde.
Bovendien zegt Partner altijd: “Nijmegen, Nijmegen, altijd zon en nooit eens regen”. Ik hoopte er dus het beste van.
Dat van die zon klopte gelukkig en dan kan zo’n markt eigenlijk al niet meer stuk. De locatie was top, voldoende gratis parkeergelegenheid, gratis toilet en veel gras en groen. In de voortuin van de kazerne stonden 50 kramen met vooral creatieve producten. Bij Stadscafé In de Kazerne kon je binnen, of beter nog, op het terras even uitblazen.

hhm gaaf hergebruik

Tassen van een jasje van Gaaf!hergebruik

Wat is hip
Eerlijk gezegd wist ik niet precies wat voor aanbieders ik moest verwachten. Wel dat de producten natuurlijk hip en handgemaakt zouden zijn. Mijn vriendin en ik weten inmiddels dat vilt (ik heb het altijd al gezegd) op dit moment erg hip is. Er stonden zeker vier kramen die vilt aanboden, wel met verschillende producten (hoeden, kettingen, tassen, windlichten). Ook hip is recyclen, gebruikte materialen werden soms letterlijk in een nieuw jasje gestoken, zoals een tas gemaakt van een colbertje van Gaaf!hergebruik.

Recycle
Bij I am recycled hadden ze erg leuke woonspullen. Alles is handgemaakt veelal van gebruikte materialen zoals sloophout en oude dekens. Het is dat ik net een abonnement op een tijdschrift heb opgezegd anders had ik zeker de wandzak van een oude deken meegenomen om ze in op te bergen. De krukjes in diverse kleuren zijn trouwens ook niet te versmaden.

Ook de originele kettingen en ringen van ontwerpster Mariëlle van der Gouw konden ons wel bekoren. Van een oud theelepeltje maakt Mariëlle een ring of een leuke hanger voor een ketting. Als je niet zo van de sieraden bent kon je ook één worden met je keuken en een rokje van theedoek aanschaffen.

hhm 1

Handwerkles
We hebben veel met de hand gemaakte kledingstukken (rokjes, babykleertjes, vestjes) en gehaakte en gebreide poefjes en spreien gezien. Natuurlijk kon je op deze markt ook handwerkles krijgen. Als je wilde kon je meehelpen het wereldrecord punniken te verbeteren. Bij De vlotte naald legde een aardige dame ons uit hoe we konden bezemsteelhaken.

Bijzonder
We hebben ook een aantal zeer bijzondere en superleuke creatieve ideeën gezien; opblaasbare uiltje, vissen en kevers bijvoorbeeld (die ik nog even bewaar voor een volgende blogpost). De interactieve t-shirts met draadjes van Bespeling kon je al naargelang je bui in een andere richting borstelen. Illustratief vormgever Marga van de Heuvel heeft al twee boeken op haar naam staan (Zoeken naar Mariken en Feast of Friends) en deze kon je dan ook uitgebreid bekijken. Verder had ze portretten gemaakt die een blikken doos als lijst hadden. Zelf noemt de techniek die ze gebruikt een mengsel van analoge schilder- en tekentechnieken gecombineerd met fotografie en digitale bewerking.

We hebben het erg naar ons zin gehad op De Hip en handgemaaktmarkt. Je kunt de komende weken in Zwolle, Arnhem, Deventer, Amersfoort en Hengelo ook nog naar deze markt toe, elke plaats heeft weer andere deelnemers.

Advertentie

13 gedachtes over “De Hip en handgemaaktmarkt

  1. Hé, de oude kazerne! Toevallig ben ik daar een paar maanden geleden eventjes langs geweest, mijn nicht (portretschilderes) deelt daar een atelier. Leuk en mooi (en inspirerend) gebouw en terrein 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.