Een engobe- en glazuurbibliotheek

bibl 3Het is geen bibliotheek waar je engobes en glazuur kunt lenen zoals je in een gewone bibliotheek boeken leent. Een engobe- en glazuurbibliotheek is vaak beschikbaar als je op keramiek- of glazuurles zit, zodat je aan de hand van de stalen de juiste glazuurkleur kunt kiezen. Je kunt zo’n stalenbibliotheek ook zelf aanleggen.

engobe 1Sinds kort maak ik zelf engobes aan. Dat doe ik in kleine hoeveelheden. Maar wat nou als de kleur op is en ik wil dezelfde kleur nogmaals maken? Dan is het wel handig als ik ergens heb opgeschreven hoeveel gram kleipoeder ik heb gebruikt en hoeveel gram pigment (water voeg je toe tot het de dikheid van yoghurt heeft).

Op het potje waar de aangemaakte kleur in zit plak ik een etiket met het nummer en de naam van het gebruikte pigment. Vervolgens heb ik zelf een code bedacht die hoort bij deze speciale kleur. In een schrift heb ik de code genoteerd met daarachter hoeveel gram kleipoeder ik heb gebruikt en hoeveel gram pigment.

Een staal maken
Maar dan zijn we er nog niet. De kleur die in het potje zit ziet er namelijk heel anders uit nadat deze gebakken is en een transparante glazuurlaag heeft gekregen. Daarom maak je een staal. Ik heb daarvoor een plakje klei uitgesneden waar ik de code in gestempeld heb. In drie lagen heb ik de engobe op het plakje aangebracht. Als het droog is kan het in de oven.

bibl 3Daarna gaat er een glimmende transparante laag over de staal heen en dan gaat het nogmaals in de oven. De staal die er dan uitkomt is klaar om in de bibliotheek opgeborgen te worden.
Dat kan een lade zijn of een plastic of houten bak. Als je net als ik een gaatje in de stalen hebt gemaakt kun je ze ook ophangen.

Als je dan weer eens wat gemaakt hebt van klei en je weet niet welke kleur je wilt gebruiken, raadpleeg je gewoon je eigen bibliotheek. Het is ook handig om te kijken welke kleuren er leuk bijelkaar staan.

Advertentie

7 gedachtes over “Een engobe- en glazuurbibliotheek

  1. Handig! en het lijkt me ook nog eens leuk om te doen. Hoewel je niet echt een product maakt, is het wel heel nuttig. Wist niet dat het bestond. Weer leerzaam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.