Keramiek met figuurtjes

kl 4Een paar weken geleden heb ik bij keramiekvriendin Inge een aantal schaaltjes gedraaid. Zij bewerkt haar gedraaide schalen, borden en bekers altijd met engobe en maakt daar dan leuke figuurtjes in. Dat wilde ik natuurlijk ook. En gelukkig wilde ze me wel vertellen hoe ze dat deed.

Ik had me al eerder voorgenomen met engobes te gaan werken omdat ik zag dat Frida Anthin Broberg, iemand van wie ik het werk ook erg waardeer, er veel mee werkt. Engobe is kleislib waar je met pigmenten een kleur aan kunt geven. Je brengt het aan op leerharde, nog ongebakken klei.

kl 1Kleuren kiezen
Ik had nog geen engobe en ik moest dus eerst nog kiezen welke kleuren ik wilde kopen. Daarna moest ik het afwegen en gaan aanmaken. Daarover vertel ik een andere keer wat meer. Ik heb vier kleuren pigment gekocht en ik heb er in eerste instantie vier engobes mee gemaakt. De pigmenten die ik koos: hemelsblauw, indisch geel, grasgroen en cheeky pink.

Knippen en plakken
Op de computer heb ik wat figuren gemaakt die ik geprint heb. Daarna heb ik ze zo zorgvuldig mogelijk uitgeknipt en dat bleek nog best lastig te zijn. Ik heb de vormen een beetje vochtig gemaakt en plakte ze daarna op de schaaltjes en de andere gedraaide exemplaren. Toen kon de kwast met engobe erover in twee of drie dikke lagen.

Pas als de engobe droog is probeer je heel voorzichtig, met een naaldje, de papieren malletjes uit de engobe te halen. Als de schalen dan echt droog zijn kunnen ze in de oven. Daarna kan er nog een glimmende, en waterbestendige, glazuurlaag over en worden de schalen nog een keer gebakken.

Mijn spulletjes zijn nu één keertje gebakken. Ik ben benieuwd hoe het er na de glimmende laag uitziet. Als het goed is wordt het nog wat donkerder.

kl 2

Advertentie

7 gedachtes over “Keramiek met figuurtjes

  1. Mooi. Ik heb zelf ook eens met papieren malletjes en een soort glazuur een schaal versierd (een vriendin van me doet ook keramiek), maar het resultaat was wel helemaal anders 😛 Leuk om dat zo allemaal eens te zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.