Een collega vertelde me ooit dat zij eieren van chocola had gemaakt met behulp van een ballon. Later kwam ik dat trucje tegen in het boek ‘Klei!’ van Frida Anthin Broberg. Zij maakte eierschalen door klei om een ballon heen te draperen. Met Pasen in zicht besloot ik dat ook eens te proberen.
Het leek wel feest in mijn atelier (ik heb besloten dat ik de boetseerkamer vanaf nu atelier noem, dat klinkt wat serieuzer :-)) met al die opgeblazen ballonnen. De platgerolde plakken klei lagen al klaar en ik zat moed te verzamelen die plakken over de ballonnen te leggen. Ik was een beetje bang dat ze te zwaar zouden zijn waardoor de ballon zou knappen. Aan harde knallen heb ik namelijk een ontzettende hekel.
Het viel gelukkig erg mee, de ballon kon wel tegen een stootje. Hij floepte alleen steeds weg, onder de klei vandaan. Ik zette de ballon daarom met de onderkant in een klein schaaltje.
Als je een grote lap klei over een schaal of een ballon legt, is deze vaak veel te ruim. Je moet flinke vouwen maken om de klei passend te krijgen. Die vouwen moet je vervolgens wegsnijden en netjes wegwerken zodat je geen naden meer ziet.
Daarna kan de ballon op zijn kop staan. Als je de ballon meteen doorprikt, is de klei nog te zacht en stort het geheel als een plumpudding in elkaar. Daarom liet ik de eitjes een nachtje staan. De volgende dag zag ik dat het niet goed gegaan was. De klei was te hard gaan drogen en als klei droogt krimpt het. De ballon krimpt echter niet mee waardoor er grote scheuren waren ontstaan in de schalen.
Ik prikte de ballonnen alsnog kapot en zag dat er aan de binnenkant nog grote naden zichtbaar waren. Omdat de klei gedroogd was kon ik deze niet meer bijwerken. Eerst wilde ik de eierschalen weggooien, ik was bang dat ze door een enkele tik al zouden breken. Ik nam ze toch mee om ze te laten afbakken en slechts één van de drie schalen heeft het avontuur niet overleeft.
Omdat ik toch een set mooie schalen wilde hebben maakte ik nog drie eierschalen. Ik was op tijd met het doorprikken van de ballonnen en ze hebben het afbakken alledrie overleeft. Vorige week heb ik de schalen geglazuurd, het is nu nog even wachten op het eindresultaat.
Ik vind het er heel leuk uitzien.
Op de tweede foto vind ik het overigens ook net chocolade eieren.. Yummie 🙂
Het lijken inderdaad net chocolade-eieren. Toch leuk!!
Het lijken wel uitgekomen dino-eieren…
Oh my God, ik hoop het niet. Ik kijk straks eerst even of ze onder het bed zitten. 😉
Leuk! Ik krijg meteen zin om de chocolade-variant te maken voor op een taart of zo. Lijkt me trouwens een stuk simpeler.
… En lekkerder ook!
Ach gut, ik vind dit weer zo schattig op de een of andere manier! Ik ben absoluut niet creatief maar dit vind ik zulke leuke dingen en volgens mij is het ook heerlijk om te doen. Bijna therapeutisch. Misschien moet ik het toch eens overwegen 😀
Schitterend !
Oh wat creatief en leuk! Ik ga dit onthouden…
Ik ben net met boetseren begonnen en heb nog veel te leren. Ik wilde altijd al eens iets maken op een opgeblazen ballon maar kon geen voorbeeld vinden van hoe je dat doet. Ik ben dus erg blij met jouw blog. Ik ga het volgen want ik popel om
Dat ik leuk om te horen Marianne. 🙂 Veel plezier met boetseren.