De kerstmuts

kersteiIs de kust veilig? Issie weg? Is hij weer naar Spanje teruggewaaid? Oké, dan kan ik nu alle Kerstspullen uit de kast halen, de boom versieren en iets Kerstachtigs gaan haken. Wat dachten jullie van een eigen ontwerpje deze keer?

Ik was al langer van plan voor één van mijn vrienden een muts te haken en in deze adventstijd wil ik daar maar meteen een Kerstmuts van maken. Ik ging op zoek naar een patroon, maar omdat deze vriend niet echt een standaard maat heeft moest ik zelf een patroon bedenken.

kerstbaardHet is daarom geen standaardmuts geworden. Het is een combi tussen een kabouter- en een Kerstmuts (ca. 6 cm hoog en 5 cm breed). Daardoor ziet het er guitig uit, al zeg ik het zelf.

Voor de muts gebruikte ik rood haakkatoen, voor de fluffyrand eromheen gebruikte ik een bolletje dat mijn schoonmoeder nog had liggen. Je kunt hiervoor gewoon wit haakkatoen gebruiken. Maar ik denk dat het leuker is om bijvoorbeeld Brazilia haakgaren te gebruiken of iets als Alpaca Bouclé.

Patroon van de Kerstmuts
We beginnen met de punt van de muts in rood.
v = vaste
l = losse
hv = halve vaste

Haak een ketting van 3l en maak deze met een hv tot een ring. De volgende toeren haak ik achter elkaar door, dus zonder de toer te sluiten met een hv.

 1. Haak 5v in de ring
 2. 2v in elke v (=10)
 3. 10v
 4. 2v in elke 5e v (=12)
 5. 2v in elke 4e v (=15)
 6. 15v
 7. 2v in elke 5e v (=18)
 8. 2v in elke 9e v (=20)
 9. 2v in elke 5e v (=24)
 10. 2v in elke 6e v (=28)
 11. 2v in elke 7e v (=32)
 12. 2v in elke 8e v (=36)
 13. 36v
 14. 36v
 15. 2v in elke 9e v (=40)
 16. 40v
  Wissel nu van kleur/garen om de witte rand te haken.
 17. 40v
  Sluit met een hv en hecht de draad af.

Het bolletje op de punt van de muts maak je door de draad aan de binnenkant van de muts vast te zetten. Vervolgens haak of rijg je de draad door een van de steken van de eerste toer en ga je door de opening in de punt weer naar binnen. Herhaal dit een keer of drie tot je het bolletje goed genoeg vindt.

De baard
Ik had jullie graag ook het patroon voor de baard gegeven, maar met deze wol kon ik gewoon niet zien waar de steken zaten. Kortom … ik heb maar wat gedaan. 🙂 Ik begon met een ketting van 15 losse en vervolgens heb ik geprobeerd om elke toer wat steken te minderen, totdat de baard naar mijn zin was.

Tot slot haakte ik de baard en de muts aan elkaar door aan te hechten aan de muts. Vervolgens haakte ik een ketting van losse en maakte deze vast in de rand van de baard. Daarna haakte ik weer terug met vasten.

Die muts past ons allemaal
De baard en bakkebaarden maak je natuurlijk op maat voor degene die ‘m gaat dragen. Je kunt er bijvoorbeeld een ei mee aankleden of een pop. Ik maakte de kerstmuts voor Norbert, maar of ie er echt blij mee is …

Advertentie

12 gedachtes over “De kerstmuts

 1. Ik weet om eerlijk te zijn niet of Norbert er echt blij mee is. Hij kijkt een beetje afwachtend. Een beetje zo van: ‘moet dit nou?’ En dat hoeft helemaal niet, want het is een enig mutsje en staat hem erg leuk!

  • Hij was inderdaad een beetje aan het mopperen. Ik zei dat het alleen maar even voor de foto was, maar daarna was ik vergeten de muts af te doen. Norbert was not. amused!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.