De adventskalender

advent chocolaVorige jaren heb ik erover gedacht er om een adventskalender te kopen voor mezelf, maar op de een of andere manier vond ik het dan leuker om ‘m aan mijn zus(je) te geven. Dit jaar heb ik er weer eentje gekocht, voor mezelf deze keer. En vanmorgen heb ik het eerste vakje opgemaakt.

Adventstijd
Op Wikipedia staat te lezen dat advent in het christendom de benaming is voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht.

advent sokken

Vroeger
Van vroeger kan ik me wel vaag herinneren dat we wel eens een adventskalender hadden. Mijn ouders, zusje en ik mochten om beurten een vakje openmaken en als eerste het tekeningetje aanschouwen. Als we onze nieuwsgierigheid niet langer konden bedwingen, kon het wel eens voorkomen dat er voorzichtig een vakje werd opengepeuterd. Vervolgens werd het vakje weer zorgvuldig dichtgemaakt.

adventskaarsenIk heb het idee dat het adventsgebeuren in Duitsland en de Scandinavische landen populairder is dan in Nederland. Misschien komt het omdat wij pas echt aan Kerst gaan denken als die andere man met de baard het land uit is. Tja, en dan had je al een vakje of vijf mogen openmaken.

Op een Zweedse website kwam ik bijvoorbeeld kaarsen met een cijfer tegen (waarvan ik dan denk dat het met advent te maken heeft). In Duitsland stikt het in de winkels van adventskalenders met of zonder chocola of voorzien van grappige vakjes waar je zelf nog een cadeautje in kunt doen.

In de stemming komen
De adventskalender met chocolaatjes, kleine cadeautjes of leuke tekeningetjes brengen je langzaam maar zeker in de kerststemming. Ik merkte het meteen toen ik gisterenavond de kalender in de gang zette en de vrolijke kersttekening van Silke Leffler eens goed bekeek. Vanmorgen na het openmaken van het eerste vakje kwam er een sneeuwpopje tevoorschijn en ik kijk sindsdien verwachtingsvol naar buiten. Helaas nog geen sneeuw in aantocht, maar de Kersttijd komt er weer aan!

10 gedachtes over “De adventskalender

 1. Hoi collega,
  Even een aanvulling op jou mooie verhaal. De vier kaarsen op de Zweedse website (je kunt het al zien aan de nummers) verwijzen naar de vier adventszondagen. Vandaag is het 1e advent dan brand er in de kerken één kaarsje, op 8 december 2e advent twee kaarsjes, op 15 december 3e advent drie kaarsjes en op 22 december 4e advent vier kaarsjes. Op de 1e kerstdag branden dan alle kaarsjes.

 2. He dat doet mij aan vroeger denken. 🙂
  Wat leuk. Wij hadden ieder jaar een adventskalender maar dan natuurlijk wel één met chocolaatjes er in. Niemand van ons kon zich inhouden en nog voor het kerst was waren ze allemaal open. (en was alles op)
  advent vierden wij wel op school, met inderdaad de kaarsjes.

 3. Vroeger hadden wij zoiets zelf en moest er elke dag iets open gemaakt worden, maar tegenwoordig gebruiken we die niet meer. We weten toch wel wanneer het Kerst is.

 4. Schattig, die tekening van Silke. Ik heb nog even op haar site gekeken maar ze heeft haar overige werk daar niet op staan zag ik.
  Ik hou daar ook wel van hoor, van die kalenders. Het heeft zoiets gezelligs op de een of andere manier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.