Vigelandpark in Oslo

In een groot park aan de rand van het centrum van Oslo staan beelden. Geen twee, geen tien, maar 214 en ze zijn allemaal gemaakt door één beeldhouwer: Gustav Vigeland.
Alle beelden in het park zijn naakt. Als ik dat geweten had, had ik de dames uit Oppdal wat broekjes of lappen laten breien. Een beetje wildbreikunst zou hier niet misstaan. 😉

Wanneer je het, gratis toegankelijke, park binnenloopt kom je als eerste bij de brug. Op de balustraden staan 58 bronzen beelden. Ze beelden de relatie tussen ouder en kind uit, maar ook de diverse perioden in een (liefdes)leven.

     

Er is een kinderplaats (met alleen beelden van kids) en een fontein die door zes reuzen gedragen wordt.

Het hoogtepunt van het park is het monoliet-plateau. Het is een groot rond plateau met trappen. Op de treden zijn 36 beeldengroepen van graniet geplaatst. In het midden van het plateau staat een zuil die bedekt is met 121 mensfiguren. Ze krioelen met z’n allen naar de top.

Veel kinderen, maar ook volwassenen beklimmen de beelden voor een foto.

 

En heb je dan nog niet genoeg beelden gezien, loop dan door naar het Vigelandsmuseum. Daar staan nog eens 1.600 beelden van deze productieve beeldhouwer.

17 gedachtes over “Vigelandpark in Oslo

  1. Wow, die fontein. En sowieso, wat een werk zeg. Maar zo te zien wel een vermakelijk park. Waarschijnlijk zelfs een hilarisch uitje voor bepaalde leeftijdsgroepen (pubers), haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.