Kennismaken met de draaischijf

Ik had een uitgebreider verslag beloofd van mijn draaibelevenissen tijdens de eerste keramiekles.

In het midden van de draaischijf lag een homp fijne chamotteklei me uit te dagen. Ik schepte er een hand water overheen, legde mijn handen om de klei en trapte het gaspedaal in. Het is de bedoeling dat je met zijkant van je handen de klei omhoog duwt. Met de muis van je hand buig je de klei vervolgens om en je duwt het naar beneden. Dit doe je een paar keer om uiteindelijk een mooie bol klei precies in het midden van de draaischijf te krijgen. Ondertussen moet je wel steeds water over de klei blijven scheppen.
Aan het begin duwde ik met te veel kracht mijn handen tegen de klei, maar meer dan een centimeter gaf de klei niet mee. Bij het ombuigen van de klei verschoof ik de homp verder uit het midden waardoor je handen over de draaischijf lijken te waggelen. De klei spatte ondertussen alle kanten op en aangezien ik geen oude broek heb die past had ik een nieuwe aangetrokken. Je kunt klei er gelukkig uitwassen.

K. kwam me redden en zette een mooie kleibol voor me klaar. Nu hoefde ik alleen nog maar mijn duim midden in de bol te steken om ‘m te openen. Toen ik bijna op de bodem was haalde ik mijn duim weg en ik zag onderin een mooi klein rondje zitten met een dieper randje eromheen. Dit onbedoelde effect krijg je als je lange nagels hebt, niet handig dus. Het ontstane gat in de bol vul je met twee vingers en terwijl je de buitenkant ondersteunt trek je de vingers naar je toe. De kleibol ziet er inmiddels uit als een potje dat steeds wijder wordt.

Je maakt het potje hoger en gladder door je vingers aan de binnen- en buitenkant langzaam omhoog te bewegen. Hoe vaker je dat doet, hoe dunner de rand van het potje wordt. Om de bovenrand netjes te maken stak K. een dikke naald ergens bovenin de rand van het potje en voíla een randje klei werd afgesneden en een rechte rand bleef achter.
Tenslotte snij je met een kleisnijder (zo’n ijzerdraadje tussen twee houtjes) je potje van de plank. Ik probeerde mijn eerste potje meteen van de plank te pakken, maar dat kun je beter niet doen. De klei is nog erg zacht en vervormt wanneer je het oppakt. De hele plank met potje haal je van de schijf om te laten drogen.

K. vroeg me aan het eind van de les, tijdens het opruimen, of ik ook op mijn blog zou vermelden dat ik er een zootje van gemaakt had. Hm, vooruit dan maar.

Voor iedereen die wil zien hoe je echt een potje moet draaien, zie het filmpje hieronder.

Advertentie

Een gedachte over “Kennismaken met de draaischijf

  1. Het schijnt dat rotzooi maken en vies worden (met kleien) heel goed voor je ontwikkeling is. Ik weet alleen niet of dit ook voor volwassenen geldt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.