De eerste keramiekles

Eindelijk was het dan zover. Na de kleiworkshop ergens in mei was het nu tijd voor mijn eerste keramiekles. Ik verheugde me al weken op het leren werken met de draaischijf. In een garage, omgebouwd tot werk- en lesruimte, ging een vijftal dames aan de slag onder begeleiding van K. Je kon op een draaischijf gaan werken of de klei met de hand bewerken.

Natuurlijk wil ik (later als ik groot ben) graag flinke schalen en vazen maken, maar ik ben nog net realistisch genoeg om te beseffen dat zoiets voorlopig (en misschien wel helemaal) niet gaat lukken. Ik had me voorgenomen van de eerste drie lessen niets te verwachten. Bij beginners vliegt de klei nog wel eens van de schijf (ik heb zoiets een keer op tv gezien) of je krijgt superscheve potjes. Als blijkt dat ik totaal geen draaitalent heb kan ik nog altijd overstappen op het met de hand boetseren van wat grotere werken.

Goed, er stond een draaischijf op me te wachten. Gelukkig was er een ‘gaspedaal’ waarmee je de snelheid van de schijf bediende. Ik had er voorzichtig rekening mee gehouden dat ik zelf moest schoppen om de schijf in beweging te houden. Allereerst liet K. me zien hoe je te werk gaat. Daarna moest ik zelf aan het werk. (De uitgebreide versie van het draaien komt in het volgende blogartikel aan de orde, anders wordt deze post veel te lang! Nu even de verkorte versie.)

Na een tijdje kliederen en met veel hulp van K. was mijn eerste potje een feit. Ik signeerde het potje en begon aan een tweede (zie foto). Deze ging al wat beter, maar zonder hulp was ik nu nog eindeloos aan het draaien geweest.
Het derde potje heb ik wel grotendeels alleen gemaakt en deze is dan ook een beetje scheef uitgevallen. Dat hoort ook, anders geloven julllie nooit dat het mijn eigen potje is.

Ondertussen maakte ik ook foto’s van mijn potjes en ik liet me ontvallen dat ik een blog had. Dit had ik liever pas wat later meegedeeld. Nu kan ik natuurlijk alleen maar positieve dingen zeggen over deze keramiekcursus 😉
Gelukkig hoef ik niet te liegen. Het was een erg leuke en leerzame eerste les en ik kijk alweer uit naar de komende lessen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.