Hoe overleef ik een kunstmarkt?

kadw-2Om mee te kunnen praten over hoe het is om op een kunstmarkt te staan zat er maar één ding op … zelf op een kunstmarkt gaan staan. Afgelopen zondag had ik dan ook mijn wagen volgeladen met keramiek. Voorzichtig reden we de tien minuten naar ‘Het Eiland’ waar het allemaal zou gebeuren en voor het eerst van mijn leven stond ik op een kunstmarkt.

kadw-1Vorige week heb ik even een blogpost overgeslagen. Ik bleek er helemaal geen tijd voor te hebben omdat de voorbereidingen voor die ‘vermaledijde’ kunstmarkt wat meer tijd vergden dan ik had verwacht en gehoopt. Het was maar goed dat ik twee weken vrij had genomen van mijn kersverse (en ontzettend leuke) baan. De eerst om op vakantie te gaan en de tweede om prijzen te bepalen, prijsje te plakken, foto’s te maken en keramiek in te pakken.

Het weer

De weersvoorspellingen voor die dag waren wisselvallig geweest, van heel goed (twee weken van tevoren) tot zou het afgelast worden vanwege het onweer (één dag van tevoren). Zoals meestal viel het mee. De temperatuur was goed (18-20 graden), de wind was krachtig en de zon deed erg haar best om door de bewolking heen te komen.

De kraam inrichten

Partner stond erop mij weg te brengen en te helpen de kraam in te richten totdat de hulptroepen uit het Westen arriveerden. Hij hing zeer professioneel een touw boven de kraam waar ik mijn hangende vaasjes en potjes voor hangplantjes kwijt kon. Daarna werden de zwarte lappen stof over de houten planken van de kraam gelegd en het zag er meteen een stuk netter uit. Ik begon met het uitpakken van mijn spullen en een gevoel van paniek bekroop me. Ik had 150 (!) stuks bij me, hoe zou ik het neerzetten, paste het allemaal wel, welke artikelen hadden nog geen prijskaartje?

Eén van de problemen werd al snel opgelost. De kraam naast mij zou leeg blijven en ik mocht deze van de organisator inpikken. Mijn stof redde het niet over de hele kraam, maar i.p.v. vier meter had ik ineens zes meter tot mijn beschikking. Inmiddels waren mijn ouders gearriveerd met nog meer spullen (het paste niet allemaal in onze auto). Iets voor twaalf uur (het tijdstip dat de markt zou beginnen) was de kraam toonbaar.

kadw-4

Hoor de wind waait

Er stond een stevige wind die af en toe wat potjes omver blies. Ook de lappen stof vonden het, ondanks de klemmen, nodig om hoog op te wapperen en bij het naar beneden komen een paar potjes te ontvoeren. Ik was blij dat mijn ouders erbij waren, niet alleen voor de gezelligheid maar ook om af en toe wat potjes overeind te zetten of te verschuiven. Een paar maal stonden er aan de klantenkant van de kraam een paar engeltjes die de potjes opvingen en ze van hun ondergang redden. Eénmaal kwam er een engel heel hard aanrennen maar het potje gleed langs haar handen op de grond en er brak een stukje af. De potjes schoven elk uur een stukje verder naar achteren om niet op de grond te belanden.

Reacties van het publiek

Ik weet niet waar ik nou zo bang voor was op die kunstmarkt, waarschijnlijk voor negatieve kritieken. De mensen waren echter zo beleefd om die voor zich te houden of ik heb het niet gehoord door de wind. 😉
De positieve reacties kwamen wel door over de kraam heen en dat is toch wel leuk hoor. Er zijn ook veel visitekaartjes meegenomen. Het was grappig om te zien dat sommige mensen wel een paar keer terugkwamen en dan toch iets meenamen. Verder werden door verschillende mensen vaak dezelfde dingen vastgepakt. Goed om nu te weten wat men leuk vindt.

Een ervaring rijker

Rond vijf uur begon het te regenen en we mochten de kramen uitruimen. De wind deed weer zijn best en dook onder het zeil van de kraam en er kwam een bak regenwater naar beneden waardoor mijn moeder en ik een koude douche kregen. Om zes uur kwamen we moe maar voldaan thuis.

Of ik nog een keer op een kunstmarkt ga staan weet ik nog niet. Hoewel het een hele leuke en gezellige dag was ben ik ontzettend veel tijd kwijt geweest aan de voorbereiding. Ik ben in ieder geval een ervaring rijker en geen eens een illusie armer. Ik heb de kunstmarkt overleefd en heb er zeker geen spijt van gehad.

Advertentie

5 gedachtes over “Hoe overleef ik een kunstmarkt?

  1. Wat leuk om er op deze manier aan deel te kunnen nemen. Fijn dat je ouders ook wilde helpen. Heb je meer verkocht dan je verwacht had?? Je werk is ook gewoon heel erg leuk. Er zit voor ieders smaak wel iets bij 🙂

  2. Ach, gekkie! Er wáren helemaal geen negatieve reacties. Jouw kunstwerken zijn hartstikke leuk. Geinig dat er nu weer elf mensen een echte Appel in huis hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.