Over suiker- en melksetjes en honingpotjes

senm C1Ik schijn van het uitstervende ras te zijn dat nog suiker in haar thee gebruikt. Vaak moeten mensen bij wie ik op visite ben zoeken naar suiker. Er komen suikerzakjes tevoorschijn of men komt op de zoektocht kandij tegen, ook krijg ik vaak rietsuiker of bruine suiker voorgeschoteld of een zoetje. Toch heb ik de afgelopen maanden een aantal suiker- en melksetjes gemaakt.

Ik heb me wel afgevraagd of het nou wel zo verstandig is om suikerpotjes te maken als niet veel mensen meer suiker gebruiken. Verstandig of niet, ik vind het vooral leuk om ze te maken. Zeker als zo’n suikerpotje dan vergezeld wordt door een melkkannetje.

Potjes met een deksel

Ik was bezig potjes met een deksel te maken toen ik me bedacht dat ik ook een maatje kleiner kon. Bij een klein potje met een deksel krijg ik al gauw de associatie suikerpotje en zo gebeurde het dat ik aan een aantal suikerpotjes begon. Ik maakte er meteen een melkkannetje bij en het viel me op hoe lastig het was om ze echt bijpassend te maken.

bpc 3Door dezelfde klei te gebruiken en ze op dezelfde manier te glazuren passen ze natuurlijk al snel bij elkaar. Maar eigenlijk moeten ze ook dezelfde vorm hebben. Dat is me bij de lila versie wel gelukt al zeg ik het zelf. Bij de versie in bruine klei maakte ik meteen twee mokjes en een bordje voor koekjes. Ze staan inmiddels in de ‘shop’, maar ik ben er zo dol op dat ik het setje misschien wel gewoon zelf hou.

Collectie suiker- en melksetjes

Ondertussen heb ik een collectie van vier suiker- en melksetjes en ze zijn allemaal anders. Het setje in donker keramiek met theegroen glazuur dat ik hierboven al noemde is mijn favoriet. Maar ook het kleine suikerpotje met het matblauwe glazuur en het hartvormige melkkannetje vind ik schattig. Sorry, ik ben normaal gesproken niet zo lyrisch over mijn eigen werk. 🙂

Dan is er nog een setje in stippelklei, vooral over de deksel ben ik tevreden. En tenslotte het lila setje met de pluizenbol. Het potje en kannetje hebben hier wel dezelfde vorm.

Honingpotjes

Zelf gebruik ik geen honing, maar het zou een goede vervanger zijn voor suiker. Ik heb onlangs een aantal potje gemaakt, waarvan er eentje zijn deksel verloor. Toen hield ik er twee over die dankzij de medewerking van het Arnhems Keramiek Atelier razendsnel gebakken zijn. Vanmorgen heb ik ze opgehaald en nu al zien jullie het resultaat.

Kijk voor afmetingen, prijzen en nog meer foto’s van de suiker- en melksetjes en honingpotjes in de fotogalerij/shop.

Advertentie

4 gedachtes over “Over suiker- en melksetjes en honingpotjes

  1. Wauw!! Weet je hoe lang wij er over gedaan hebben om een suiker en melkkan setje te vinden? Ze waren allemaal godsgruwelijk duur, of oerlelijk. Nu hebben we een simpele variant van de blokker. Ik had liever een werkstuk van jou op onze tafel staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.