Van Gogh en Museum Het Grachtenhuis

grachtenhuisWe hebben met onze museumkaart weer een bezoek gebracht aan Amsterdam. We wilden het vernieuwde Van Gogh museum wel eens zien en Museum Het Grachtenhuis. Twee jaar geleden hebben we eventjes in de rij gestaan voor het Van Gogh museum in de hoop dat het wel mee zou vallen. Deze keer hadden we kaarten gereserveerd voor 9 uur, we moesten dus vroeg op.

vg 5

Nieuwe entree Van Gogh museum. Foto: Jan-Kees Steenman

Vanuit Nijmegen is het vijf kwartier rijden naar de hoofdstad en dan was er ook nog een omleiding in Amsterdam. Maar we sloten iets na 9 uur aan in de rij. Toch weer een rij, maar deze ging razendsnel omdat iedereen al een kaartje had. Eenmaal binnen werd je tas natuurlijk gecontroleerd. De nieuwe hal met een geweldige museumshop zag er mooi uit.

Amandelbloesem

vg 1Vervolgens vertrokken we naar boven om langs de vele schilderijen van Van Gogh en tijdgenoten te lopen. Ook aan de briefwisseling tussen Vincent en Theo werd aandacht besteed. Tja, wat kan ik ervan zeggen. Noem me een kunst- en cultuurbarbaar maar eerlijk gezegd vind ik het werk van van Gogh wat slordig en de gezichten lelijk. De bomen met bloesem kan ik dan wel weer waarderen, vooral amandelbloesem.

Er is momenteel een speciale tentoonstelling De waanzin nabij waarin verteld wordt hoe Van Gogh omging met zijn ziekte. Deze tentoonstelling is nog t/m 25 september te zien.

Museum Het Grachtenhuis

Het is een beetje jammer dat het begrip museumkaart nog niet is doorgedrongen tot dit museum, de rentepunten gelukkig wel. Het is echt de moeite waard om naar binnen te gaan. Ik vond het een heel origineel museum. Het is geen langsloop en neem in je op museum. Ze hebben er alles aan gedaan om de informatie leuk over te brengen en ze zijn daar wat mij betreft prima in geslaagd.

Je krijgt een audiosetje mee en wordt vervolgens meegenomen naar boven waar je in een kamer plaatsneemt. Daar staat een maquette van wat Amsterdamse straten en er wordt een verhaal verteld. Na afloop ga je naar de volgende kamer waar je een aantal raadsleden hoort praten over hoe de stad moet worden uitgebouwd. Hier ontstaat het plan voor de grachten. Je ziet ook plattegronden voorbij komen met de plannen.

In de volgende kamer staan miniatuur grachtenpanden op houten palen. Er staat een medewerker van het museum om te vertellen dat Amsterdam op palen is gebouwd. We kregen nog twee vragen (die ik natuurlijk niet ga verklappen) waarvan Partner en ik er allebei eentje goed hadden. Wat vullen we elkaar toch goed aan.

In weer een volgende kamer staat een enorme maquette van Amsterdam en in een film boven de maquette zie je wat voor bijzonders er allemaal in en om de grachten gebeurt.

museum-het-grachtenhuis-amsterdam

Foto: Museum Het Grachtenhuis

Tenslotte kwamen we in een kamer waar het pand waar Museum het Grachtenhuis in gevestigd is op schaal was nagebouwd. Het leek een poppenhuis waar je elke kamer kon bekijken. De diverse cijfercombinaties op je audioset vertelden een verhaaltje bij de kamers. Op de muur van de kamer zijn bestaande grachtenhuizen nagetekend. Hier en daar zit een kijkgaatje in de muur. Je kunt zo zien wat zich in het grachtenpand bevind. Gaat dat zien!

Na ons ochtendje Amsterdam vertrokken we naar wat vestingstadjes, maar daarover meer in een nieuwe aflevering van Schattige kleine plaatsjes. 🙂

2 gedachtes over “Van Gogh en Museum Het Grachtenhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.