Tapasschaaltjes en een koekjesstandaard

tapas bl 1aIk zat in een ceramic flow een aantal maanden geleden. Achter elkaar veranderden hompen klei op de draaischijf in schaaltjes, potjes en bekers. Tot mijn eigen verbazing overigens. De flow is nog niet helemaal afgelopen maar na het bewerken, bakken, glazuren en nog een keer bakken van de eerste creaties is het tijd om het resultaat te laten zien.

Tapasschaaltjes

Een tijdje geleden heb ik geleerd hoe ik dubbelwandige potjes moest draaien en ik heb er uitgebreid mee geoefend. Dat resulteerde in een aantal olijven- en tapasschaaltjes. Ik bedoel daar dan schaaltjes mee die in het midden nog een extra schaaltje hebben waar dipsausjes of cocktailprikkers in kunnen. De schaaltjes kunnen prima samen met blokjes kaas met mosterd, chips met een dip en de al genoemde olijven met prikkertjes.

Ik kreeg nog een tip van Kleur in de kamer dat de olijvenschaaltjes ook als kandelaar gebruikt kunnen worden. Ze zijn dus niet alleen dubbelwandig maar ook dubbel inzetbaar.

Taartstandaard of koekjesstandaard?

Ik heb ook een poging gedaan om een taartstandaard te maken. Een cakestand op z’n Engels klinkt misschien wel wat bekender. Eerst dacht ik dat ik daarvoor een bord moest draaien en een aparte standaard, die ik dan later op elkaar zou lijmen. Maar je kunt ze ook meteen aan elkaar vast draaien weet ik inmiddels.

Eerst draai je een platte schijf en als die een beetje netjes is pak je een nieuw balletje klei. Dat centreer je op de platte schijf en vervolgens draai je daar een soort bekertje van. Als het geheel gedroogd is draai je het om en dan is het dus een standaard met een bord erop, een taartstandaard. In mijn geval zal dat een koekjesstandaard moeten worden want het is me nog niet gelukt om een enorme plaat te draaien die groot genoeg is voor een normaal formaat taart. Ik heb ook een paar kleine schaaltjes gedraaid en daar pootjes onder gezet. Ook een soort koekjesstandaard.

Twee weken geleden heb ik een nieuwe poging gedaan en daar zijn maar liefst drie taartstandaards uitgekomen. Ze zijn nog steeds niet geweldig groot maar hebben toch al een doorsnede van zo’n 17 tot 18 cm. Groot genoeg voor een bescheiden taartje.

Honingpotjes

Naar aanleiding van de opmerking van Mathilde op mijn blog Appelig bij Kunst aan de Waal ben ik ook aan wat honingpotjes begonnen. Het is net als het draaien van suikerpotjes (daarover in een andere blogpost meer) alleen een maatje groter. Ik hoef er ook geen vriendje in de vorm van een melkkannetje bij te maken. Ik had er eerst drie, maar ik ging door een van de deksels heen dus nu zijn het er nog twee. 🙂

Kijk voor afmetingen, prijzen en nog meer foto’s van de tapasschaaltjes en de koekjesstandaard in de fotogalerij/shop.

Advertentie

4 gedachtes over “Tapasschaaltjes en een koekjesstandaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.