Het Spoorwegmuseum en het Nationaal Militair Museum

nmm 5We hadden weer een dagje uit gepland, de museumkaart begon ongeduldig te worden en Partner ook. Hij zat al maanden te zeuren dat hij naar het Spoorwegmuseum wilde en ik kon het niet langer negeren. We combineerden het met het Nationaal Militair Museum in Soest en een middagje Amersfoort.

Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum was net een paar minuten open toen we naar binnen wandelden. De eerste stop is dan altijd even het toilet en dat was in dit geval best bijzonder. De hal naar het toilet toe was ingericht met een oud bagagerek met oude koffers. Het zag er sfeervol uit, ook op het toilet had je het idee dat je terugging in de tijd.

Er stonden een tiental treinstellen van heel oud, tot iets minder oud tot nu waar je naar binnen kon kijken. Bij een aantal treinstellen mocht je ook naar binnen, via een trappetje liep je zo de wagon in. Er was een perron nagebouwd met een kiosk en de Oriënt Express met een prachtig interieur. Er waren miniatuur treinstellen te bewonderen en Amsterdam was ook in miniatuur nagebouwd.

Het Nationaal Militair Museum

Op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg is in december 2014 het Nationaal Militair Museum geopend. Het gebouw alleen al is het bekijken waard, vooral de 13 meter hoge glazen wanden wekken ontzag. In het gebouw hangen o.a. een aantal straaljagers en er staat een Leopold 2 gevechtstank. Zelfs ik was onder de indruk toen ik langs de vele voertuigen en onder de vliegtuigen door liep. Jammer alleen dat het er ruikt naar de werkplaats van een autogarage, daar word ik altijd een beetje misselijk van.

nmm 1

In het museum draait het niet alleen om tanks. Je gaat tot zo’n 5000 jaar terug in de tijd en ziet o.a. ridders te paard en ouderwetse kanonnen. Er zijn diverse militaire outfits te zien die de Nederlandse mannen de afgelopen jaren hebben gedragen tijdens hun militaire diensttijd. Partner herkende zijn ‘kloffie’ en ook de wapens die ze gebruikten. Iedereen die zich geroepen voelt kan trouwens een geweer in de hand nemen (ze zitten wel aan de ketting).

Mijn favoriete afdeling is ‘Tank! Back to the future’ waar kleine replica’s van tanks van decennia geleden te bewonderen zijn. De meeste voertuigen hebben niet echt bestaan, maar wel de ontwerpen hiervoor. Er staat bijvoorbeeld een model dat Leonardo Da Vinci ontworpen heeft. Vergeet ook niet om even in de lift te stappen naar de zesde verdieping om het uitzicht te bekijken.

Partner wil jullie aanraden iets te drinken in de Espressobar, de koffie schijnt erg lekker te zijn. Je hebt bovendien een mooi uitzicht op de diverse voer- en vliegtuigen. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat ik zo enthousiast zou kunnen zijn over een militair museum, maar het NMM is echt een aanrader (zeker ook voor avontuurlijke kids).

 

5 gedachtes over “Het Spoorwegmuseum en het Nationaal Militair Museum

  1. o, ik wil ook zo graag naar het spoorwegmuseum, maar op mijn ongeduld wordt vooralsnog niet gereageerd 😉 het nationaal militair museum hebben we vorig jaar bezocht. Wij vonden het geweldig.

  2. Ik ken een deel van de collectie uit het museum uit Delft. Spoorwegmuseum is echt meer iets voor mij. Maar uiteraard al vaak genoeg geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.