Vilten op Landerij de Park

ldp 10“Kom je op 26 juni naar Landerij de Park?”, vroeg vriendin C. Ze zou daar een demonstratie vilten en een workshop vilten voor kinderen geven. Ik wilde dat wel eens zien, maar het was niet de bedoeling dat ik alleen zou kijken. Zo kwam het dat ik afgelopen zondag samen met mijn vriendin aan bezoekers van Landerij de Park liet zien hoe het viltproces in zijn werk gaat.

Voor de kinderworkshop vilten had ze gelukkig al iemand gevonden. Aangezien ik niet zo geduldig ben met kinderen zou dat wel eens uit kunnen lopen op een workshop kinderen vilten. ūüėČ
In de week voor de viltactiviteiten kwamen we even bij elkaar om het e.e.a. voor te bereiden. De kinderen zouden een armbandje gaan vilten en de voorbeelden zagen er geinig uit.

Ik heb al eerder vertelt dat C. een opleiding tot schaapherder doet. Voor school moet ze deze activiteiten organiseren. Tijdens de Dag van park Lingezegen lieten wij¬†op Landerij de Park zien hoe je van de ‘vieze wol’ direct van het schaap tot gekleurde lontwol komt. En daarna wat je met die lontwol kunt doen.

Landerij de Park
ldp 7Landerij de Park in Elst (Gld) is een centrum voor natuurbeleving, waar jong en oud op een verrassende manier in aanraking komt met de natuur en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers een betekenisvolle dagbesteding hebben. Het terrein omvat ca 5 hectare met daarin diverse natuurbelevingsattracties zoals een kinderboerderij, moestuin, kas, bijenstal, struinpad, vuurplaats, labyrint en er zijn nog diverse avontuurlijke speelplekken in ontwikkeling.

Regen en onweer
Rond elf uur begonnen we met het inrichten van de kraam en we zagen al snel dat er een tafel bij moest komen als we ook nog wilden laten zien hoe vilten in zijn werk ging. Om twaalf uur zouden de bezoekers komen en we waren net op tijd klaar. In de verte zagen we echter een dreigende donkere lucht aankomen, het begon zachtjes te regenen. De schapenvachten en strengen lontwol die we hadden liggen mochten beslist niet nat worden. Gelukkig was er voor ons een plaatsje in de stal.

ldp 3De kraam, tafel en stoeltjes voor de kinderworkshop waren net op tijd binnen voordat er een onweersbui losbarstte. De bezoekers stroomden allemaal de stal, het restaurant of de kas in om droog te blijven. Het was ineens behoorlijk druk terwijl wij in razend tempo opnieuw de kraam moesten inrichten. We kregen voldoende hulp van de vrijwilligers die er rondliepen. Met twee geiten en twee ezels al overburen vonden we dat we een prima plekje hadden veroverd. Zeker toen er een schaap geschoren werd (geknipt eigenlijk).

Een potje vilten
Ik begon een potje te vilten en veel mensen bleven even staan om te kijken wat ik aan het doen was. Tijdens de demonstratie legde ik uit wat ik aan het doen was en ik liet wat voorbeelden zien. Sommige mensen vonden het zo interessant dat ze lang bleven staan totdat ik het potje klaar had of ze kwamen later die middag terug. Ondertussen werd het behoorlijk druk bij de workshop met enthousiaste kids (en ouders) die ook wilden vilten. Met een vrolijk gekleurd armbandje verlieten de kinderen de stal. De organisatie had een heerlijk lunchpakket voor de vrijwilligers klaarstaan. Het voelde alleen of we er al een hele middag op hadden zitten in plaats van twee uur.

Ik maakte ook nog een rondje door het park en kwam o.a. een restaurant, een kas, zingende mensen tegen. Achter de stal staat een pipowagen, het is de buitenpraktijk van ORGYD kindergroen, praktijk voor (jongeren) coaching, kindertherapie en opvoedondersteuning. Geweldig om in deze, zeker ook voor kinderen, leuke omgeving te mogen werken.

Het was best vermoeiend om een middagje achter een kraam te staan vilten. De leuke reacties (ook op eigen gemaakt werk) maakten echter een heleboel goed. Om vijf uur braken we de boel weer af en reden we naar huis, daar konden we moe maar voldaan instorten. ūüôā

Advertentie

4 gedachtes over “Vilten op Landerij de Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.