Pottenbakken op een Shimpo – review

whisperToen ik eind vorig jaar een elektrische draaischijf wilde aanschaffen heb ik op internet naar diverse schijven van verschillende merken gekeken. Ik zocht ook naar recente reviews, maar daar waren er niet veel van. De meeste reviews kwamen uit de U.S.A. over draaischijven die in Nederland niet verkocht worden. Hier mijn review over de Shimpo draaischijf.

shimpo rk 3tWaarom de Shimpo Whisper T?
In eerste instantie was ik op zoek naar een niet al te dure draaischijf met goede prestaties. De draaischijf moest ook in hoogte verstelbaar zijn en op een tafel gezet kunnen worden. Wanneer ik lang achter de draaischijf zit krijg ik namelijk last van mijn rug.

Andere kandidaten
Uiteraard had ik ook voor de Shimpo RK3-E kunnen gaan en ik heb lang getwijfeld. Dit exemplaar kan meer klei aan en heeft ook 100 watt meer, maar hij is ook ca. 400 euro duurder. Ik ben geen professionele pottenbakker die dagelijks 40 producten moet afleveren. Ook draai ik geen hompen klei van 20 kilo. Het advies van de verkoper van De Hazelaar was dan ook de Shimpo Whisper T. Dit model wordt volgens de verkoper bij hen het meest verkocht.

Ik heb eerder gedraaid op een Roderveld max 30 en op een Shimpo RK3-D. Het nadeel van de eerste is de hoge prijs (ca. 500 euro duurder dan degene die ik nu heb). Verder zijn de opvangbakken behoorlijk zwaar en schoonmaken is al geen pretje natuurlijk. Het nadeel van de tweede vind ik het vaste voetpedaal, ik moet in een zeer ongemakkelijke houding gaan zitten om erbij te kunnen. Ik bedien dit model dan ook door met de hand de pook te bewegen (die dan wel meteen onder de klei zit). Het is bovendien geen draaischijf die je op tafel kunt zetten. Verder draaien beide schijven prima.

Ik vin het wel een beetje vreemd dat je in Nederland op de meeste elektrische draaischijven 1 jaar garantie krijgt. In de U.S.A. krijg je maar liefst 5 jaar garantie op dezelfde schijven.

Hoe bevalt de draaischijf?
whisperJa, nu komen we natuurlijk tot de vraag of de draaischijf voldoet aan mijn verwachtingen of dat ik spijt heb van mijn aankoop. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben over mijn aankoop. De schijf draait prima en je kunt met het voetpedaal langzaam het tempo opvoeren of afbouwen. Soms gaat het pedaal wat stroef bij het van start gaan.

Een nadeeltje vind ik dat de opvangbak wat lastig losgaat. Ik ben altijd bang dat er iets afbreekt als ik de bak los- of vastmaak. Dat is dan ook de reden waarom ik de bak gewoon laat zitten en niet vaak schoonmaak. Ik schep alleen de klei uit de bak.

De gevreesde rugpijn is tot nu toe gelukkig uitgebleven en ik draai gewoon zittend op een krukje. De naam whisper zegt het al, de schijf is zo goed als geluidloos zodat je lekker een muziekje kunt opzetten tijdens het draaien. De afgelopen maanden zijn mijn draaischijf en ik goede maatjes geworden en ik denk dat dat voorlopig wel zo blijft.

 

6 gedachtes over “Pottenbakken op een Shimpo – review

 1. Altijd fijn als je tevreden bent over een product dat je graag gebruikt.
  Wat raar dat er in de USA zoveel meer jaar garantie over het zelfde product wordt gegeven dan hier…
  Ik wens je nog veel draaiplezier 😀

 2. Dankjewel! Fijn dat je de moeite hebt genomen. Moeilijk trouwens om tweede hands draaischijven te vinden. Heb je daar nog een tip voor?

  • Ik heb daar niet echt een tip voor. Tweedehands draaischijven zijn enorm populair en zijn vaak maar heel even te koop.
   Je kunt de website van klei.nl in de gaten houden, onder het kopje service plaatsen mensen vaak berichtjes als ze iets kwijt willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.