Geglazuurde potten met deksel

potten 5Daar zijn ze weer, de potten met deksel. Het is ondertussen een gezellige verzameling geworden van zeer diverse potjes. Sommige potten heb ik geglazuurd met een effectglazuur, bij anderen heb ik zelf mijn creativiteit op de potjes losgelaten. De potten met deksel vinden het nu tijd worden om aan jullie voorgesteld te worden.

In maart liet ik in de blogpost ‘Nog meer potjes met deksel’ zien hoe de potjes er na het draaien uitzagen en hoe ze er na het afwerken, het afdraaien, uitzagen. Inmiddels heb ik dertien potten met deksel gedraaid, de suikerpotjes niet meegerekend. Tien van deze potten zijn nu geglazuurd en afgebakken. Ze staan te popelen om zichzelf te showen aan jullie.

Eigen creativiteit
Bij vier van de potten met deksel heb ik mijn eigen fantasie gebruikt. Met engobe beschilderde ik een pot lila om er vervolgens een soort grashalmen uit te krassen. De pot met rode engobe bewerkte ik door er dikkere donkergrijze lijnen en stippen op aan te brengen. Het dikke is gebleven en er zit nu een reliëf op de pot en deksel.

De turquoise/aquakleur is mijn favoriet en ik beschilderde met deze engobe dan ook een van mijn favoriete potten. Met een sponsje bracht ik er witte cirkels op aan. De donkergrijze pot wilde ik er wat ouder uit laten zien en ik heb hier en daar wat gele engobe aangebracht op stukken waar ik het grijs heb weggeveegd. Ik heb takken weggekrast uit het donkergrijze engobe en met gele stippen bloesem op de takken gezet.

Effectglazuur
Zes van de potten met deksel heb ik bewerkt met effectglazuur. Het leuke, maar ook vervelende, van effectglazuur is dat je nooit precies weet wat het glazuur gaat doen. De ene keer loopt het goed uit over de pot en krijg je de prachtigste resultaten. De andere keer doet het helemaal niks en vraag je je af of je er wel het goede op gesmeerd hebt.

Celadonglazuur

Celadonglazuur is zo’n wispelturig glazuur waar je vooral geluk mee moet hebben. Ik had het niet al te dik op de pot en deksel gedaan en het resultaat is erg mooi geworden. Op een ander schaaltje had ik het iets de dik gedaan en het is dan ook een saai groen schaaltje geworden. Er is niets te zien van de mooie groene tekening.

De glazuren van Mayco hebben ook erg goed hun best gedaan. Er zitten kleine kristalkorrels in die uit kunnen vloeien. Als je ze te ver aan de onderkant van de pot smeert zou het zomaar kunnen dat ze van je pot afdruipen op de ovenplaat en dan zit je potje muurvast gebakken.

Holunder Elder van Terra color heb ik waarschijnlijk veel te dik aangebracht waardoor het verwachtte uitvloeien van de kristallen is uitgebleven. In plaats daarvan zit er een crème/wittige ivoorachtige laag over de twee potjes met deksel. Het is zeker niet onaardig, maar niet wat ik gehoopt had.

Voor de tiende pot gebruikte ik Glimmer blauw van Botz, het is niet echt geen effectglazuur. De naam van het glazuur verraadt het al, er zitten glimmertjes in het glazuur. Dit glazuur is zeer betrouwbaar, je smeert het in drie lagen op je werkstuk en het ziet er altijd goed uit.

Rakustook
De laatste drie potten met deksel heb ik bewaard voor de rakustook die volgende week zal plaatsvinden. Uiteraard kunnen jullie weer een uitgebreid verslag verwachten.

Kijk voor meer foto’s, afmetingen en prijzen van de potten met deksel in de fotogalerij/shop.

 

Advertentie

5 gedachtes over “Geglazuurde potten met deksel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.