Villa Augustus en het Onderwijsmuseum

va7Tijdens een bezoek aan Dordrecht kwam ik erachter dat het een historische binnenstad heeft met leuke winkeltjes en fotogenieke panden. Je kunt er herinneringen ophalen aan je vroegere schooltijd in het Nationaal Onderwijsmuseum. Natuurlijk bracht ik ook een bezoek aan Villa Augustus, het zusje van Hotel New York.

Op Facebook en Instagram zie ik steeds foto’s langskomen van Villa Augustus. Toen ik er onlangs een artikel in een tijdschrift over las vond ik dat ik er heen moest gaan. Villa Augustus blijkt namelijk van de bedenkers van Hotel New York te zijn en daar zijn Partner en ik fan van. Over Villa Augustus waren we al net zo enthousiast.

Bijna had ik het restaurant niet eens gehaald. Als je binnenkomt bevind je je namelijk eerst in de markt met een bakkerij en een cadeauwinkel. Ik heb niet eens alles gezien wat er in de winkel te koop is en dat is maar goed ook. Bij de illustraties van Sempé bleef ik hangen omdat ik niet kon kiezen welke ik zou nemen. Uiteindelijk sleepte Partner me mee en we zijn, na een kopje thee met wat lekkers, via de achteruitgang door de tuin weer vertrokken.

In de tuin staat de watertoren, nu omgetoverd in een hotel. Er is ook een grote moestuin waar de ingrediënten voor de gerechten vandaan komen. Ik ben bang dat ik nog een keertje terug moet want in dat winkeltje ben ik nog lang niet klaar!


Naar het museum

va9Vorige week besloten Partner en ik toch weer een museumkaart aan te schaffen. Hoewel Partners sabbatical erop zit, heeft hij nog wel eens in de twee weken een vrije dag en dan gaan we er vast wel een keer op uit. Met zo’n museumkaart kun je dan aardig wat besparen. We maakten er meteen gebruik van en doken het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht in.

Het is een reis terug in de tijd. Je ziet oude schoolplaten die waarschijnlijk bij mijn grootouders en bij mijn ouders in de klas hingen. Ook zag ik platen die bij mij in de klas hingen! Het was wel even slikken om het nu al in een museum te zien. 🙂

Het is gewoon heel leuk om de oude leesplankjes (aap, noot, mies) terug te zien waar je vroeger over hoorde. De schoolbankjes door de jaren heen te zien veranderen van hout met een klep en een bakje voor het inkt naar formica tafeltjes met een uitsparing voor pennen en een ijzeren bak onder het tafelblad.

Boeken, pannen, schoonmaakartikelen en handwerkjes van de huishoudschool en reageerbuisjes en branders voor de natuur- en scheikundeles. Bij het zien van bepaalde attributen kwamen er weer herinneringen boven waarvan ik het bestaan niet meer wist. Wat dacht je van de stencilmachine of het telraam.

Momenteel is er een speciale tentoonstelling over schoolagenda’s. Je weet wel, waar je in zou moeten schrijven wat je huiswerk was, maar die aan het eind van het schooljaar meer op volgekalkte plakboeken leken. Het is erg leuk om weer even terug te gaan naar die ‘goeie ouwe’ schooltijd.

7 gedachtes over “Villa Augustus en het Onderwijsmuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.