Honigcomplex Nijmegen inspireert

hc8Wat gebeurt er toch in de oude fabriek waar Honig ooit in zijn soepen roerde? Het Honigcomplex aan de Waal in Nijmegen trekt met zijn opvallende gelige toren nog altijd de aandacht, tegenwoordig vooral met kunst, cultuur, sport, eten en drinken. Tijdens de open dag besloot ik samen met vriendin C. een kijkje te nemen.

In 2013 is het leegstaande Honigcomplex overgedragen aan het Ontwikkelingsbedrijf Waalfront en sinds 2014 kun je er als ondernemer een ruimte huren tot 2022. Daarna wordt de oude fabriek gesloopt en komt er woningbouw voor in de plaats. Tot die tijd hoopt het Honigcomplex een mix van commerciële en kleinschalige bedrijvigheid, zoals zakelijke dienstverlening, maakbedrijven, horeca, pop-up stores, winkels en culturele en niet-commerciële activiteiten te realiseren.

De  Smeltkroes

hc11Vriendin C. en ik horen tot de eerste bezoekers van Expeditie Honig 2016, de open dag van het Honigcomplex. Gelukkig maar want met de af en toe heftige hagelbuien is het fijn om lekker dichtbij te kunnen parkeren. We lopen meteen binnen bij ‘De Smeltkroes’, in dit gedeelte zitten de creatieve ondernemers/kunstenaars in ateliers gezellig bij elkaar. Je vindt hier vintage, keramiek, tassen, schilderijen, lampen, design, houtbewerking en nog veel meer.

Er zijn meerdere bedrijven te vinden die meubels maken, met grote werkplaatsen en gevaarlijke zaagmachines. Als je iets origineels zoekt of als je iets in je hoofd hebt en het nergens kunt vinden, kun je het hier laten maken.

Wonen anno 2016
Bij BouwLab vertelde een enthousiaste medewerkster over hun activiteiten. BouwLab is een tijdelijk proefveld waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van wonen, bouwen en ontwerpen. Je wordt uitgenodigd mee te denken over hoe je zou willen wonen anno 2016 als je het zelf mocht bepalen. De nadruk ligt daarbij op duurzaamheid, tijdelijkheid, betaalbaarheid en creativiteit.

Sporten en jazzen
Er worden ook veel evenementen georganiseerd in het Honigcomplex. Elke donderdagavond kun je naar een jazzconcert luisteren, maar er zijn ook festivals en elke 14 dagen is er een waarmarkt. Je kunt er ook sporten in de fitnessruimte, boksen bij de Boksacademie Nijmegen, leren buikdansen, lasergamen of springen op trampolines bij Bounz. Bij de Beachfabriek kun je in het zand spelen en bijvoorbeeld beachvollyballen of beachhockeyen.

Wanneer je een fiets zoekt ben je hier aan het juiste adres, maar liefst twaalf bedrijven uit de fietsbranche zijn hier gevestigd in het Dutch Bicycle Centre. We hebben zelfs fietsen met een houten frame gezien, de zogenaamde sandwichbike.

Koffie ruiken
Uiteraard zitten er voldoende horecaondernemers in het Honigcomplex. De BBQ Brantweer bbqt er vrolijk op los en bij de Meesterproef kun je in een industriële omgeving genieten van een hapje en drankje. Ben je dol op bier dan moet je bij Oersoep zijn, hier worden gelaagde en complexe bieren gebrouwen. Heb je liever de geur van vers gebrande koffiebonen in je neus? Loop dan even binnen bij Blommers Coffee Roasters een koffiebar met open branderij.

Wat moet het inspirerend zijn om met zoveel creatievelingen in zo’n geweldig complex samen te zitten. Leuk dat we een dagje konden kijken, maar ook op andere dagen kun je gewoon naar het Honigcomplex toe.

6 gedachtes over “Honigcomplex Nijmegen inspireert

  1. Haha, ik woon er vlakbij, maar ik had geen idee wat er eigenlijk allemaal gebeurde. Grappig, ik denk dat ik ook maar eens moet gaan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.