Op zoek naar de Romeinen in Xanten

X8Aan de rand van het stadje Xanten in Duitsland liggen de overblijfselen van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. In Archeologisch Park Xanten kun je een deel van deze resten bekijken, een groot deel ligt nog onder de diverse kavels verborgen. Op de mooiste dag van deze week maakten we een dagtrip naar Xanten.

Vanaf Nijmegen zit je in een klein uurtje in het stadje dat een alleraardigste dom heeft, de Sint-Viktordom. De oude binnenstad heeft een marktpleintje met wat terrassen en winkeltjes. We lunchten hier voordat we naar de Romeinen gingen.


Naar de Romeinen

Tot 1935 lagen de fundamenten van de stad verborgen onder velden en weiden totdat de resten van het amfitheater ontdekt werden. Na jaren van opgravingen en het maken van reconstructies werd in 1977 het Archeologisch Park Xanten geopend. Er wordt nog steeds aan het park gewerkt en er verrijzen steeds meer gebouwen uit de vroegere Romeinse stad. Het is een leuke manier om te kijken hoe de Romeinen vroeger leefden en om te zien dat zij bijvoorbeeld al vloerverwarming hadden en luxe baden.

X6Nadat we een stukje over de stadsmuur hadden gewandeld en op de tribune van het amfitheater naar stoeiende kinderen in de arena hadden gekeken, namen we plaats op het terras van de herberg. Het park is behoorlijk groot, maar er zijn vooral veel groene kavels tussen de lanen met bomen waar de resten van de oude stad onder liggen. De opnieuw opgebouwde tempel steekt mooi af tegen de blauwe lucht.

römermuseum

Het Römermuseum in Archeologisch Park Xanten, foto: Axel Thünker

Het Römermuseum
Het Römermuseum is over de vroegere thermen gebouwd. Je kunt tussen de overkapte opgegraven resten wandelen en ziet er o.a. het koud-waterbad en warm-waterbad.

Verder kun je langs meer dan 2500 tentoongestelde stukken door de geschiedenis van de Germanen, Romeinen en Franken naar boven wandelen. Het gebouw van staal en glas is de moeite van het bekijken waard.

Kortom het stadje Xanten en haar Romeinse openluchtmuseum zijn zeker een bezoekje waard als je van geschiedenis en Romeinen houdt.

Advertentie

3 gedachtes over “Op zoek naar de Romeinen in Xanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.