Je kijkt je ogen uit op ART BREDA

AB 2“Wij gaan naar ART BREDA”, zei mijn vader twee weken geleden. “Is dat misschien ook iets voor jou?” Na even rondkijken op de website van ART BREDA leek me dat inderdaad wel iets voor mij. Bovendien is het ook nog eens gezellig op met mijn ouders op stap te gaan.

Na een week van zonnige dagen was het afgelopen vrijdag ineens uit met de pret. Donkere wolken en regendruppels vergezelden mij op mijn autorit naar Breda. Lekker op een terrasje zitten was er niet bij, dus lunchten we ergens binnen. Daarna liepen we onder de paraplu naar de grote witte tent op het Chasséveld en gingen snel naar binnen.

Kunst, antiek en design
ART BREDA
 
kun je vergelijken met ARTI11 en ARTI12 in Den Haag waar ik een aantal jaar geleden ben geweest. ART BREDA is een beurs met een mix van kunst, antiek en design. Circa 100 befaamde kunst- en antiekhandelaren en galerieën voor hedendaagse kunst uit Nederland, België en Duitsland laten er, van 10 tot en met 17 april, de juweeltjes uit hun collectie zien.

Het was net of we in een museum liepen met een enorme diversiteit aan kunstvormen. We zagen o.a. marmeren beelden, antieke klokken en kasten, klassieke schilderijen, glimmende juwelen, iconen, maar ook taxidermie, moderne kunst uit China, vrolijke bloemenschilderijen, fotografie en papierkunst. En dan heb ik nog een heleboel overgeslagen.

Dure smaak
Ieder heeft zijn eigen smaak en mijn vader bekeek met grote interesse een aantal klassieke schilderijen waar ik zo voorbij was gelopen. Bij een aantal schilderijen stond geen prijs, die kon je opzoeken in de prijslijst. Dat was waarschijnlijk om de bezoekers niet te laten schrikken, de schilderijen die mijn vader wel aan de muur wilde hebben kostten € 77.000,00 en € 155.000,00.

AB 2Gelukkig hert
Zelf hou ik meer van hedendaagse kunst, maar het moet wel een beetje herkenbaar zijn. Er was niet veel keramiek te vinden, de meeste beelden waren in brons gegoten en werden daardoor meteen een stuk duurder. Bij Galerie Kunstbroeders ben ik wat langer gebleven. Dat kwam deels doordat er leuke beelden stonden en deels omdat ik aan de praat raakte met de dame van de galerie.

De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse Chinese kunst van vooral jonge Chinese kunstenaars. Het werk van Wu Jia Hui viel erg in de smaak bij mams en mij. Ook vond ik het ‘hert op de bank’ The Lost Deer van Zhang Yong erg leuk en ze legde uit dat in China het hert een symbool voor geluk is. Als je het hert vervolgens in huis haalt en bijvoorbeeld op de bank zet, staat dat voor huiselijk geluk. Ik vond het beeld meteen nog een stukje mooier.

AB 11Taxidermie
Bij galerie Het Cleyne Huys ging ik ook even op de rem staan voor het kunstwerk The Masquerade van Neige. Niet omdat ik het graag in huis wilde hebben, maar omdat het zo apart en origineel is dat je wel moet blijven staan. De dame van deze galerie vertelde me dat de kunstenares al haar werk van begin tot het eind helemaal zelf maakt, dus ook het opzetten van de dieren. “Opzetten?”, dacht ik toen. Ik was er vanuit gegaan dat het niet echt was. Gelukkig zijn de dieren die Neige voor haar werk gebruikt allemaal een natuurlijke dood gestorven.

Na zo’n drieëneenhalf uur rondlopen op de beurs waren we wel uitgekeken, we konden geen stap meer verzetten. Bij de uitgang werd gevraagd of we nog wat aangeschaft hadden. “Nee, helaas niet”, verzuchtten we en ik dacht even terug aan het hert op de bank. Gelukkig hebben we de foto’s nog. 😉

Advertentie

3 gedachtes over “Je kijkt je ogen uit op ART BREDA

  1. Bijzondere dingen bij. Ook veel klassiek zo te zien. Ben benieuwd wat we volgende week te zien krijgen bij het Honigcomplex!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.