Nog meer potjes met deksel

20160306_191939-1_resizedIk had graag wat meer variatie gehad in mijn blogposts, maar ik zit weer wat vaker achter de draaischijf en dan wil ik toch laten zien wat daar vanaf komt. Voor de aanstaande rakustook in mei wil ik wat potjes met deksel draaien. Het ene potje lukt wat beter dan het andere en omdat ik ze nou eenmaal perfect wil hebben krijg je dan een hele verzameling. 🙂

Omdat er behoorlijk wat krachten aan het werk gaan tijdens een rakustook is het belangrijk dat je werk stevig is, geen breekbare uiteinden bevat en dat de klei ongeveer even dik is op alle plaatsen. Met het draaien van een potje komt het weleens voor dat je tijdens het afdraaien net iets te veel klei wegschraapt. De bodem is dan soms flinterdun en er kan dan snel een barst ontstaan.

Mijn eerste rakupot (zie vorige blogpost) voldeed aan alle eisen, de pot was zogezegd perfect. Bij de tweede pot voelde ik tijdens het zetten van een stempel met mijn logo dat de bodem bewoog en dat ik er bijna doorheen ging. Dat gebeurde ook bij het tweede potje. Ik draaide dus vrolijk, maar wat voorzichtiger verder.

En dat is zeven
Inmiddels heb ik zeven potjes met bijpassende deksels gedraaid waarvan er volgens mij drie goed genoeg zijn voor de stook. Ik merk nu ook dat de potjes en deksels steeds beter worden door het oefenen. Het is ontzettend leuk om ervoor te zorgen dat de pot en de bijbehorende deksel ook echt op elkaar passen. En het is ontzettend vervelend als dat uiteindelijk niet lukt. Je moet dan namelijk een nieuwe deksel draaien en het is lastig om de deksel dan nog passend te krijgen omdat de pot al een beetje aan het krimpen is. Je kunt het dus maar beter in één keer goed doen.

De eerste pot hebben jullie al gezien in de vorige blogpost, hieronder de andere zes potten. De eerste foto is voor het afdraaien, de tweede foto is na het afdraaien als de deksel echt op de pot past. De potjes die niet meegaan naar de rakustook ben ik inmiddels aan het beschilderen met engobe.

Advertentie

6 gedachtes over “Nog meer potjes met deksel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.