Glow, lichtkunstfestival in Eindhoven

paardenbloemen“Zullen we naar Glow gaan?”, vroeg Partner een paar weken geleden. Hij legde uit dat Glow een lichtkunstfestival is dat in Eindhoven gehouden wordt. Amsterdam heeft ook zo’n festival en we zouden er vorig jaar heen gaan, maar dat is er toen niet van gekomen. Eindhoven is voor ons nu een stukje dichterbij en het is tenslotte ‘De Lichtstad’.

We hadden nog wat hobbyboodschappen te doen in Den Bosch en we besloten de auto daar te laten staan en met de trein naar Eindhoven te gaan. Geen slecht idee want de binnenstad van Eindhoven bleek voor het festival deels afgesloten te zijn. We hadden er met de auto moeilijk kunnen komen of vertrekken.

De rode route
Je hoeft niet op zoek te gaan naar de diverse lichtinstallaties en steeds op een plattegrond te kijken. Ze hebben het je in Eindhoven heel makkelijk gemaakt. Je volgt gewoon de lantaarnpalen met rood licht (en de mensenmassa) en komt op die manier overal langs.

We begonnen bij de St. Catharinakerk waar een 3D projectie op de kerk werd vertoond. Om dat te zien heb je een 3D bril nodig, maar er worden daar kartonnen brilletjes voor een euro verkocht. We volgden de mensenmassa en we vroegen ons af hoe druk het op een vrijdag of zaterdagavond zou zijn.

We liepen door de Waagstraat waar een installatie van netten hing waar licht op geprojecteerd werd. In het Anne Frankplantsoen, Dommelplantsoen en Stadswandelpark was alle ruimte om groots uit te pakken met spectaculaire kunstwerken. 2500 Leerlingen van 40 scholen zorgden met hun Kroonlichters voor een sprookjesachtige sfeer. Veel van de kroonlichters zijn van plastic flessen gemaakt.

Vuurtornado
Daarna volgde een simpel maar doeltreffend kunstwerk van gespannen draden tussen bomen waar ‘blacklight’ op scheen. ‘De Wave’ werd door de weerspiegeling in het water nog eens versterkt. In de verte zagen we iets dat leek op een metershoge steekvlam. We hoopten maar dat dat de bedoeling was. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat het om een vuurtornado ging. Een krachtige vuurbron wordt door ventilatoren in een tornado veranderd.

We liepen langs en onder prachtig verlichte bomen naar de magische paardenbloemen weer richting de stad naar het Stadhuisplein waar in de Cagna een adembenemend huis van licht en muziek het 10-jarig jubileum van GLOW gevierd wordt.

Tot zaterdag 14 november kun je nog in Eindhoven terecht om de Glowroute te lopen. Het begint elke avond om 18.30 uur en duurt tot 23.00, op vrijdag en zaterdag tot 24.00 uur.

6 gedachtes over “Glow, lichtkunstfestival in Eindhoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.