Weer achter de draaischijf

draaien 3Het nieuwe cursusseizoen is weer begonnen en voor mij betekent dat op zoek naar een nieuwe locatie om potjes te draaien en spullen af te bakken. In de omgeving van Gouda, waar ook de keramiekopleiding zit, is er keuze te over als je ergens op les wilt. Nu moest ik iets vinden in de omgeving van Nijmegen.

Eind 2014 heb ik voor het laatst achter de draaischijf gezeten om een kannetje te maken. In januari heb ik voor het laatst met klei gespeeld en drie vogeltjes gemaakt. Daarna heb ik alles opgeruimd voor de verhuizing.

mu 1Na de verhuizing waren alle workshops en cursussen afgelopen en heb ik me op het haken en vilten gestort. De vakantie is inmiddels voorbij en de nieuwe pottenbakkers- en keramiekcursussen gaan weer van start. Op internet zocht ik naar mogelijkheden in de buurt om lessen te volgen of in ieder geval een adresje om af te kunnen bakken. Ik vond er eentje net buiten het centrum en nam een proefles.

De proefles
Tijdens de proefles werd al meteen duidelijk dat deze was bedoeld voor mensen die nog nooit eerder achter een draaischijf hadden gezeten. Ik hield even wijselijk mijn mond en liet, wegens het tekort aan een draaischijf, de anderen voorgaan. Toen ik aan de beurt was wilde de lerares naast me komen zitten om het uit te leggen, maar ze werd alweer geroepen. De anderen hadden haar natuurlijk iets harder nodig en ik centreerde ondertussen mijn balletje klei. Gelukkig, ik kon het nog.

mu 2Verbaasd kwam de lerares kijken en ik legde uit dat ik wilde kijken of ik het nog kon en wat in deze pottenbakkerij de mogelijkheden waren. Na een beetje spelen met de klei, draaide ik uiteindelijk een klein vaasje. Er stonden mooie kannen en potjes op de planken, maar de kleuren spraken me niet erg aan. In deze pottenbakkerij wordt vooral met donkere klei gewerkt en vervolgens met slib (engobe) in wat sombere kleuren. Spuiten met glazuren wordt hier niet gedaan.

Twijfelen
Thuis begon ik te twijfelen en ik zocht nog verder op internet naar andere mogelijkheden. Zo vond ik nog een tweetal cursussen midden in het centrum, maar dat zou betekenen dat ik ook nog eens forse parkeerkosten kwijt zou zijn of mijn spullen in de bus moest meenemen.

Ineens herinnerde ik me het gesprek met de overbuurvrouw tijdens de buurt-bbq. Twee dorpen verderop zou ook een pottenbakker moeten zitten. En jawel hoor een pottenbakker zonder website, maar met een cursusaanbod via de open academie. Ik besloot er even heen te rijden. Het bleek slechts tien autominuten bij mij vandaan te zijn, de dichtstbijzijnde pottenbakker dus.

De pottenbakkerij was open en meteen kwam de pottenbakker zelf op me af. Hij liet me de draaischijven zien (een aantal was lekker hoog zodat je niet zo snel last van je rug krijgt). Er waren minstens vier spuitcabines en twee ovens. De man vertelde heel enthousiast en alles was mogelijk, ook alleen afbakken. Ik denk dat ik mijn nieuwe pottenbakadres gevonden heb.

Ik draag deze blogpost op aan mijn dierbare ome Ger, die gisteren overleed en een trouwe en zeer gewaardeerde bezoeker van dit blog was.

Advertentie

9 gedachtes over “Weer achter de draaischijf

  1. José, heel veel sterkte met het verlies van Ome Ger. Ook heel veel sterkte voor de naasten, voor nu en ook voor de komende tijd.

  2. Ach, gecondoleerd. Ik vond het altijd leuk Ome Ger zijn reacties te lezen.

    Fijn dat je een goed adresje hebt gevonden. Dat helpt bij het je thuis gaan voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.