Gehaakte placemats

plama 5Ik dacht, leuk, ik haak een paar pannenlappen en een onderzetter voor m’n zusje. Maar dat was nog niet genoeg. “Kun je niet een paar placemats voor me haken?”, vroeg ze me eind vorig jaar. Pff, placemats. “Net zoals de pannenlappen, maar dan in de vorm van een placemat.” Hm, ik zal eens kijken.

Ik had geen haakpatroon voor een placemat, maar een vierkante pannenlap wat langwerpiger maken en een paar maten groter zou toch moeten lukken? Het is gewoon een kwestie van de Granny square aanpassen en in een rechthoek haken, dan gaat de rest vanzelf.

placemats 1In plaats van de gebruikelijke 4×3 stokjes die samen een vierkantje vormen, haakte ik 6×3 stokjes en ik had meteen mijn rechthoek te pakken. Om een nog bredere placemat te krijgen was het handiger geweest als ik 8×3 stokjes had gehaakt. Dan was ik meteen klaar geweest met meerderen.

Maar het zag er prima uit en het haakte lekker weg. Aangezien ik twee placemats zou haken en ik niet aan het eind van de eerste placemat weer helemaal opnieuw wilde beginnen haakte ik de twee placemats om en om. Eerst een toer van de ene, dan een toer van de andere. Zo kon ik ook in de gaten houden of ze nog een beetje gelijk opgingen.

placemats 2Na een aantal toeren zag ik dat de placemat nog een beetje te vierkant was, hij had wat breder gemoeten. Ik probeerde er wat stokjes tussen te frommelen, maar daar trapte de placemat niet in, die ging meteen krom staan. Weg dus met die extra stokjes.

Op een gegeven moment gaat het patroon van de granny rechthoek over in gewone stokjes, daar zou ik mijn slag slaan. Maar ook hier leverde het meerderen niet het gewenste resultaat op. Ik was de placemats even zat en er kwam een verhuizing tussendoor. Mijn zusje is echter begin augustus jarig en die placemats zouden natuurlijk wel een leuk cadeautje zijn.

Ik moest weer aan de slag, maar besloot het anders aan te pakken Op de lange stukken haakte ik in enkele toeren vaste steken en op de korte stukken bleef ik doorgaan met stokjes. Meteen zag je dat de placemat de breedte in ging. De toeren duurden steeds langer en langer, maar uiteindelijk had ik de placemats af. Ik maakte er nog een mooie rand omheen.

Toen ze daar zo lagen vond ik ze er toch wat verfrommeld en uit zien en ze waren niet helemaal recht. Mijn oma en schoonmoeder hadden daar wel een tip voor. “Leg ze tussen vochtige theedoeken en rek ze een beetje uit in het juiste model.” Dat deed ik en het resultaat was verbluffend. Tot slot deed ik er nog een ‘wrapper’ omheen die ik vond bij ‘everything etsy‘.

plama 8

Advertentie

8 gedachtes over “Gehaakte placemats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.