Groene vingers kweken (1)

planten 4Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, stikte de vensterbank op mijn slaapkamer van de planten. Ik had een klein kweekkasje waarin ik bloemzaadjes grootbracht en stekte vetplantjes. Tegenwoordig is er maar weinig groen in mijn huis te bekennen, maar daar wil ik verandering in brengen!

Toen ik het huis uitging had ik wel vaak planten in huis, maar ik vergat ze steeds water te geven. Om de zoveel tijd reed ik dus naar het tuincentrum om nieuwe te halen. Vol goede moed beloofde ik mezelf dat ik ze water zou geven en het zag er weer een tijdje frisgroen uit. Uiteindelijk heb ik het houden van planten een beetje opgegeven. Alleen de sterke soorten die met af en toe een beetje water genoegen namen bleven.

In de tuin
Zo gaat het ook in de tuin. Het ene moment heb ik zin om de boel grondig aan te pakken. Mijn moeder heeft en had in de tuin altijd kuipplanten staan en dat wil ik dan ook. Maar er komt een moment dat je iets extra’s moet doen met die planten. Je moet ze inpakken of naar binnen halen en daar gaat het meestal mis.

Op een evenement als Fleurig voel ik me helemaal thuis en wat dacht je van de Millinger theetuin. Ook in het buitenland bezoek ik graag tuinen zoals die van Claude Monet en wat dacht je van Kew Gardens in Londen of het Retiropark in Madrid. Een orangerie vind ik helemaal geweldig, maar ja je hebt vaak geen ruimte om zo’n ding neer te zetten met levensgrote sinaasappelbomen. Het is ook zonde om zo’n ding neer te zetten en alsnog vergeten om je planten water te geven.

Stylen met planten
De laatste paar jaar zie ik steeds vaker interieurfoto’s voorbij komen (in tijdschriften en op internet) met een botanisch tintje en dan begint het bij mij toch weer te kriebelen. Vooral die foto’s waarbij het net lijkt of je in een orangerie zit. Geïnspireerd door die foto’s ben ik aan de inrichting van mijn nieuwe huis begonnen. De muren van de slaapkamer zijn bijvoorbeeld ‘steppegroen’ en die kleur vond ik zo mooi dat ik mijn atelier (eerst lichtblauw) nu ook in deze kleur heb geverfd.

Bron: Houtmerk en VT Wonen

Inmiddels heb ik acht planten in huis, twee keer zoveel als voor de verhuizing, maar ik moet nog heel wat schuiven en stylen voor ze naar mijn en hun zin staan. Sommige planten zijn helemaal scheefgegroeid en moeten weer even naar het licht toe groeien. Als alle verhuisdozen zijn uitgepakt en ik mijn atelier kan inrichten hoop ik daar een botanische sfeer te creëren. Met behulp van het boek Het Plantenlab van Judith Baehner ga ik proberen om groene vingers te kweken.

Lees ook Groene vingers kweken 2.

8 gedachtes over “Groene vingers kweken (1)

  1. En zingen, hè! Dat schijnt te helpen. Ik had vroeger ook veel planten en ze deden het prima. Maar hier (in het huis van Vriendje) heb ik de hoop opgegeven. Het is zo’n donker huis dat het een wonder is dat wíj nog leven.

  2. Leuk.. Ben benieuwd hoe het gaat worden.
    Bij mij overigens net zo.. vind het erg leuk om met stekjes bezig te zijn. Alles te zien groeien. Maar zodra ik er iets anders mee moet…. Dan gaat het mis..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.