Keramiek om te gebruiken

stapel keramiekSinds september ben ik me meer gaan richten op het maken van ‘gebruikskeramiek’. Een beeldje is erg leuk om te bedenken en te maken, maar het staat daar maar zo. Met het draaien van schalen en kommetjes en het maken van de dametjes op een schaal ben ik een iets andere richting ingeslagen.

Dat wil niet zeggen dat ik alleen nog maar schalen ga maken, zeker niet. Maar momenteel ben ik gecharmeerd van keramiek voor buiten in de vorm van schalen voor vogelbadjes, minivijvers en andere decoratie voor in de tuin. Je kunt het natuurlijk ook goed combineren zoals de schalen met dametjes erop.

Al een paar jaar heb ik een glazen kaasstolp waarvan de houten bodem is gescheurd. Die stolp gebruik ik dus nooit meer dacht ik. Totdat ik me pas geleden bedacht dat ik zelf wel een bodem kan maken voor de stolp. Ik draaide een groot bord, voorzag het van witte stippen en schilderde het blauw.

Ook ben ik op zoek naar een houder voor kleine mesjes. De mesjes kocht ik bij oil & vinegar en ze liggen nu los in de la. Maar als je toastjes serveert is het wel zo leuk om ze in een houder te hebben. Die ben ik van plan om zelf te gaan maken.

bekerAl die zelfgemaakte gebruiksvoorwerpen stonden eerst gewoon in de kast, maar ik begin ze meer en meer tevoorschijn te halen om ze te gebruiken. Mijn schaaltjes voor nootjes bijvoorbeeld en een beker voor bij het tandenpoetsen. Veel om naar uit te kijken dus als ik straks in mijn nieuwe atelier aan de slag ga.

Als je binnenkort al veel en mooi keramiek wilt zien, dan wil ik je adviseren om toch eens naar de Goudse Keramiekdagen te gaan tijdens Hemelvaartsdag (op 14 en 15 mei) in het centrum van Gouda. Zowel schitterende beelden als mooi gebruikskeramiek staan uitgestald rondom het oude stadhuis.

4 gedachtes over “Keramiek om te gebruiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.