Maak je eigen kunst voor aan de muur (2)

boomIk zal er deze keer geen gras over laten groeien of babbelen totdat de blogpost vol is. We gaan meteen aan de slag met het maken van je eigen quotes of prints voor aan de muur. Je hebt er niet veel meer dan een computer, een printer, stevig papier en een schaar voor nodig. O, natuurlijk leg je ook een lijstje klaar om het werk straks in te doen.

In de vorige blogpost vertelde ik hoe ik geïnspireerd raakte door die mooie gestylde foto’s in woonbladen en op internet. Ik ben de laatste tijd bijzonder gecharmeerd van wanden die vol hangen met zwart-witte lijsten waar zwart-witte foto’s, quotes of tekeningen in zitten. Het is maar al te makkelijk om met een paar drukken op de knop wat van deze ingelijste prints te bestellen. Je kunt ook proberen om ze zelf te maken en ze te combineren met gekochte prints.

Ik had nog wat fotolijstjes liggen van IKEA, van die mooie vierkante 3D lijstjes. Er zit een passe partout in van 12 x 12 cm dus ik zorg ervoor dat mijn prints daarbinnen vallen maar dat het vel waarop de print staat groter is zodat het goed blijft zitten in de lijst.

1. De vakantiefoto
Als je een leuke vakantiefoto hebt kun je deze in bijvoorbeeld een Wordbestand plakken en vervolgens printen op een wat dikker vel papier of op fotopapier. Heb je zelf geen fotopapier dan kun je bij diverse online aanbieders terecht om een afdruk te laten maken (bijvoorbeeld HEMA of Kruidvat). Je kunt mooie exemplaren dan ook nog eens laten vergroten.

Om in het zwart-wit thema te blijven kun je in plaats van een kleurenfoto, je foto ook zwart-wit maken. Op de meeste computers (of smartphones) zit wel een programma waar je dat mee kunt doen. Bijvoorbeeld met Instagram of met Windows Live Photo Gallery. Wanneer je in dat laatste programma een foto open hebt staan kun je bovenaan op ‘Bewerken’ klikken. Rechts onderin zie je vervolgens ‘Zwart-wit effecten’, experimenteer totdat je het juiste effect hebt bereikt (je kunt alles weer ongedaan maken).

vogels kl

vogels kl2

Daarna heb ik de foto uitgesneden in een vierkante vorm. Ik sla deze versie van de foto op en plak het in een Wordbestand waar ik de maat kan aanpassen. Tot slot print ik de foto uit op stevig papier.

quote 4quote 32. De quote
Als je een leuke quote hebt gevonden die je aan de muur wilt hangen kun je deze heel makkelijk in bijvoorbeeld Word maken. Ik heb een cirkel ingevoegd en heb deze zwart gemaakt. Daarna heb ik een tekstvak ingevoegd en daar de quote ingetypt. Speel met verschillende lettertypes en lettergroottes om te kijken wat je het leukst vindt. Je kunt ook bepaalde woorden vervangen door een plaatje zoals ik hier met ‘apple’ gedaan heb.

3. De print
Als je goed kunt tekenen is het leuk om een getekend kunstwerkje van jezelf in te lijsten. Ben je niet gezegend met dit talent dan biedt internet ongetwijfeld een uitkomst. Ik ben op zoek gegaan naar een zwarte boom en kreeg er een heleboel te zien.

Bij de meeste bomen zat er een watermerk doorheen. Je kunt deze prints wel gebruiken, maar je moet ze dan eerst aanschaffen, bijvoorbeeld bij Shutterstock. Op de prints waar geen watermerk doorheen zit rust wellicht ook auteursrecht. Als je de print echter voor jezelf gebruikt en niet doorverkoopt aan anderen kun je deze gewoon gebruiken.

tree

Ik plak de boom weer in een Wordbestand en zorg dat de afmeting klopt met de maar van het lijstje. De boom die ik uitgekozen heb was al vrijstaand gemaakt. Ik kan er daardoor een leuk kleurtje achter doen voor een ander effect. Vervolgens kan ik er ook nog een quote aan toevoegen.

De volgende tip kreeg ik van Sanneke. Mocht je toch niet zien zitten zelf aan de slag te gaan? Kijk dan eens op Printcandy of er iets tussenzit, ideaal voor mensen met een kleine beurs.

3 gedachtes over “Maak je eigen kunst voor aan de muur (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.