Zeepjes met een vilten laagje

vltn 6Hoe lang is het nou geleden dat ik wol besteld heb om mee te vilten? Ik durf het bijna niet na te zoeken, maar het is al een hele tijd geleden. Ergens in het voorjaar van 2014. Het wordt wel tijd om eens wat met die wol te gaan doen Miss Appelig. Vooruit vilten jij!

In 2014 maakte ik nog voornemens en ik had me voorgenomen om dat jaar ‘iets’ met vilt te gaan doen. Ik had van de Kerstman het boek Vilten van Gillian Harris gekregen met allemaal leuke voorbeelden waar ik zelf mee aan de slag kon. Daar is niet veel van terecht gekomen. Ik had bij Pipoos wat wol gekocht om wat balletjes te vilten als accessoire voor het beeld van Monsieur Automne. Bij Meervilt bestelde ik mooi lontwol in diverse kleuren en materiaal om serieus aan de slag te gaan met vilten, maar er gebeurde vervolgens niets.

Tutorial: het vilten van een stuk zeep
Afgelopen weekend vond ik dat het tijd werd voor serieuze actie. Ik nam een simpel project, het vilten van een stuk zeep.

vltn 1Benodigdheden
– een stuk zeep
– een handdoek
– een teil heet water (en een kraan met koud water in de buurt)
– een pantykous
– noppenfolie
– lontwol (liefst in meerdere kleuren)

Werkwijze
Uit de streng lontwol trek je een paar flinke plukken wol (afhankelijke van de grootte van je stuk zeep). Sommige mensen nemen een groot stuk lontwol en wikkelen de zeep er in één keer in. Ik heb er voor gekozen de lontwol in vier dunnere lagen over de zeep heen te leggen, de lagen steeds kruislings over elkaar zodat de wol goed aan elkaar kan hechten. In de buitenste twee lagen heb ik wat kleinere plukjes van andere kleuren toegevoegd. (De mooie gladde lontwol op de foto’s is van Meervilt, de kreukelige wol komt uit de kleine pakketjes van Pipoos.)

Vouw de wol bij elke laag goed om de zeep heen zodat deze goed is ingepakt. Ik druppel er wat water over om de lagen alvast een beetje aan elkaar te plakken. Er mag geen stukje zeep meer te zien zijn. Als alle wol als een stevig pakketje om de zeep heen zit, stop je de zeep in de pantykous en dompel je deze in de bak met heet water. (Let wel op dat je er nog met je handen in kunt.) Druk de wol nu stevig aan en begin voorzichtig over de zeep te wrijven, de zeep gaat nu schuimen.

Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen. Het is de bedoeling dat dit jasje nog een paar maten gaat krimpen.

Nu hou je de zeep even onder de koude kraan (zodat de schubben zich sluiten) en dan dompel je de zeep in heet water. Vervolgens pak je de zeep in noppenfolie in en wrijf je er hard over. Zorg dat je alle kanten goed raakt. Het is een karweitje waar je even je spierballen voor moet gebruiken. Spoel de zeep af en toe even uit met koud water, dompel dan weer in heet water en weer wrijven met noppenfolie. Herhaal het net zolang totdat het jasje om de zeep strak zit.

Spoel nu het overtollige zeep uit het vilt en laat het minimaal een dag drogen. Je kunt de zeep zonder washand gebruiken om je mee te scrubben. Maar je kunt het ook gebruiken om in je kast te leggen, om je kleding lekker te laten ruiken.

Ik heb inmiddels nieuwe zeepjes gemaakt, kijk voor prijzen bij fotogalerij.

 

8 gedachtes over “Zeepjes met een vilten laagje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.