Geglazuurde bordjes

bord 5Afgelopen seizoen heb ik geleerd hoe ik bordjes moest draaien. Omdat ik al enige draaiervaring had, viel het draaien van bordjes me mee. Ik heb een paar bordjes met een flinke opstaande rand gemaakt en met een bescheiden klein randje. Inmiddels zijn de bordjes geglazuurd en het wordt tijd het resultaat te laten zien.

Het echt netjes draaien van een bordje bleek nog wel lastig te zijn. Vaak zit er een bolling in het bord en dat betekent dat de krieltjes die je midden op je bord legt naar de zijkant rollen. Ik heb er echter nooit bij stilgestaan dat ik mijn bordjes ook echt zou gebruiken om van te eten. Daar heb ik toch mijn eigen servies voor?

Als zo’n bordje dan gebakken is vind ik het altijd moeilijk om te bepalen wat ik er nou voor kleur op moet doen. Ik dacht op een gegeven moment een zachtgele glazuur op een bord gespoten te hebben, maar het bleek wat feller uit te vallen dan gedacht. Dan moeten de andere borden ook in vrolijke kleuren.

Eerst probeerde ik er twee met een sinterengobe in zachtgeel en groen. Bij het opsmeren merkte ik helaas al dat de engobe veel te dik was. De dikke strepen en hier en daar een bobbel zijn ook zichtbaar in het eindresultaat en ik vind het niet mooi. Niet geschikt om van te eten in ieder geval, wel om in mijn atelier was spulletjes op te leggen.

Mijn eigen ‘inktvlekglazuur’ en mijn ‘glimmerglazuur’ waar ik uitgebreid over heb verteld in Geglazuurde schalen heb ik ook op twee borden gebruikt. Ook heb ik weer een vorm gebruikt om een hart uit te sparen in het midden van één van de borden. Een derde bord heb ik met koperoxide onder gespetterd en vervolgens overgespoten met de kleur heftig rood. Tenslotte wist ik van gekkigheid niet meer wat ik moest maken en ik heb het laatste bord voorzien van vier kleine bloemetjes. 🙂

Advertentie

7 gedachtes over “Geglazuurde bordjes

  1. Een vette Like!!
    Het is toch leuk om van je eigen bordjes te eten?!
    Hoewel ik het nog steeds eeuwig zonde vind om mijn theezakjes op jou kleine schaaltjes met liefheersbeestjes te zetten haha. (laat staan om je vlees te snijden op zo’n bord !!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.