Een ronde onderzetter haken

rh 3Een tijdje geleden heb ik het boek Hippe Haakwerkjes gekocht. Ik werd zo vrolijk van die gekleurde haaksels dat ik het liefst alles uit het boek zou maken. Ik ging dan ook meteen aan de slag met een paar pannenlappen. Vanwege het pottenbakken en schilderen heeft het haken even stilgelegen, maar nu heb ik het weer opgepakt.

Ik was blijven steken bij het haken van een ronde pannenlap of onderzetter, dat wilde maar niet lukken. Op de een of andere manier las ik het patroon niet goed, of de haaknaald was te groot. In ieder geval ging het bij de derde toer al mis en begon het rondje te bobbelen. Met geen mogelijkheid kreeg ik het netjes strak, telkens weer meerderde ik teveel.

Liever een vierkante pannenlap
pannenlap 2Ik had het haakwerk in een hoek gegooid en was aan vierkante pannenlappen begonnen voor mijn zusje. Ze was er erg blij mee, maar nu wil ze graag een ronde onderzetter om een pan op te zetten. Ik moest er dus toch aan geloven. Eerst kocht ik maar eens de juiste maat haaknaald, nummer 2,5. Daarna ging ik er nog een rustig voor zitten en las het patroon goed door.

Ik snap het
Hé, ik dacht altijd dat er stond dat je 5 stokjes in 1 steek moest haken en daarna 2 stokjes, maar volgens mij lees ik nu dat je 5 stokjes moet haken en daarna 2 stokjes in 1 steek. Dat verandert het patroon natuurlijk enorm! Vol goede moed haakte ik een ronde onderzetter. Hij bobbelde wel een heel klein beetje, maar verder zag ie er prima uit. Nu nog een rondje haken voor de achterkant.

rh 1De achterkant werd nog netter en toen deze af was, was ie kleiner en helemaal strak. Ik had in de voorkant toch nog wat foutjes gemaakt. Ik had zo’n 30 steken meer in de laatste toer. Hup, uithalen maar weer tot aan de derde toer. Heel precies telde ik alles na en het klopte uiteindelijk. Nu had ik echt twee nette gelijke rondjes, nou ja gelijk … De kleuren zijn anders zodat je ze nog eens kunt wisselen, maar daar zie je eigenlijk niks van als er een pan op staat. Ik maakte ze aan elkaar met een vrolijk randje eromheen.

Hoera, ik kan rondjes haken! 🙂
Het was dus gewoon een kwestie van de juiste haaknaald en goed lezen.

 

Advertentie

7 gedachtes over “Een ronde onderzetter haken

  1. Goed Lezen helpt enorm! Ik snap soms niks van een patroon. Dan doe ik domweg wat er staat en dan blijkt het precies te kloppen. Leuke onderzetters, trouwens!

  2. Wat doe je dat toch netjes! De laatste keer dat ik haakte was op de middelbare school. Ik herinner me nog het viezige gezicht waarmee de juf m’n pannenlap bekeek. Sindsdien is m’n animo wel wat minder moet ik zeggen 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.