De krant op bezoek tijdens plateelschilderen

SBB - plateel 1Een aantal weken geleden ben ik gestart met de cursus ‘Schilderen als decoratietechniek’ op het SBB in Gouda. Daar leren we hoe we keramiek kunnen beschilderen van plateelschilder Trudy Otterspeer. En laat zij nu zo beroemd zijn dat het AD haar persé wilde interviewen op de dag dat wij les van haar hadden … 🙂

Trudy heeft in januari 2014 de taak op zich genomen om het plateelschilderen in Gouda op de Unesco erfgoedlijst te krijgen als ambachtelijke vaardigheid. Op 3 december van dit jaar is het ambacht plateelschilderen in Gouda op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Daarom kwamen een verslaggever en fotograaf van het AD (bijlage Groene Hart/Gouda) naar het SBB om Trudy te interviewen en om wat foto’s te maken van het schilderen.

Bibberend op de foto
Spanning en sensatie natuurlijk, daar waren we niet op voorbereid. Zat ons haar wel goed, moesten we nog een lippenstiftje of mascara op of waren we niet meer te redden? Het ging uiteraard niet om ons, het ging om Trudy en om onze handen en wat daar uit voortkwam. Des te dichterbij de lens van de fotograaf kwam des te harder begonnen de handen te bibberen. Er werd opgelucht adem gehaald toen het tweetal het pand weer verliet.

sbb plateel 8Een bord en een beker beschilderen
In de vorige les hebben we een vierkant bord beschilderd, waarbij we vooral gebruik maakten van carbonpapier om de afbeelding over te trekken op het bord. Daarna schilderde je de lijnen nogmaals met verf en kleurde je het geheel in.
We kregen ook een lastige a-symmetrische beker mee naar huis waar we lijnen op moesten zetten. Deze week moesten we de beker, en eventueel eigen werk, beschilderen.

Ik had carbonpapier gekocht en was enthousiast aan de slag gegaan. Ik had de beker en twee van mijn eigen maaksels voorzien van een overgetrokken tekening. Niet erg origineel, maar een eigen ontwerpje komt nog wel. Het gaat in eerste instantie even om het oefenen. Ik was ook erg onder de indruk van de creaties van mijn medecursisten.

Trudy deed ook nog voor hoe ze met Chinese penselen, met enkele streken, een aantal vissen maakte. Geweldig om te zien en heel leuk om te zien hoe een aantal cursisten dat dan heel knap na konden doen.

Ik ben weer heel benieuwd naar het afgebakken resultaat over twee weken!

Advertentie

7 gedachtes over “De krant op bezoek tijdens plateelschilderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.