Wat nieuws leren: schilderen op keramiek

plt 5Soms weet ik niet wat ik met de afwerking van een gedraaide schaal of een gedraaid bord moet doen. Zal ik het simpel houden met één kleur glazuur of iets spannends met een effectglazuur, zal ik proberen er iets op te schilderen? Er ‘iets’ op schilderen lijkt me dan wel leuk, maar eigenlijk kan ik dat niet zo goed …

“Is de cursus ‘Schilderen als decoratietechniek’ niet iets voor jou?”, vroeg Inge me een paar weken geleden. Ik dacht er even een weekend over na en besloot toen dat het wel iets voor me zou kunnen zijn. Ik zou er allicht wat trucjes leren waardoor ik misschien wat beter zou leren schilderen op mijn zelfgemaakte keramiek. Zelf ging Inge ook naar de cursus, dus het was behalve leerzaam ook nog eens gezellig.

Plateelschilderen
Docente Trudy Otterspeer is een vakvrouw en al jaren als plateelschilder werkzaam. Dat deed ze eerst bij plateelbakkerij Zenith. Sinds 2007 heeft ze haar eigen atelier Ambachtelijk plateel aan de Hoge Gouwe in het centrum van Gouda. En nu geeft ze les aan ons, een betere lerares kun je je niet wensen. We kregen eerst een lesje geschiedenis over het plateelschilderen, daarna mochten we oefenen met onze nieuwe kwasten en verf.

Een Delftsblauw tegeltje
Trudy liet ons zien wat we die dag zouden gaan maken en we lachten een beetje schamper. Ze hield namelijk een Delftsblauw tegeltje omhoog met een bootje op het meer. Je mocht ook kiezen voor het molentje. Ik kon me niet voorstellen dat we na één les al zoiets konden schilderen. Maar natuurlijk zijn er overal trucjes voor. We kregen een kant en klaar ponsiefje. Dat is een overtrekpapiertje waar de tekening al op staat. Op de lijntjes van de tekening zijn gaatjes geprikt. Wanneer je het ponsiefje op de tegel legt en je wrijft er met houtskool overheen, dan gaat de houtskool door de gaatjes en komt de tekening op de tegel terecht. It’s a miracle!

Toen gingen we met de verf aan de slag. Eerst de lucht opzetten, daarna de lijntjes en tot slot alles inkleuren. Zo snel en makkelijke ging het uiteraard niet, maar ik kan natuurlijk niet de hele les verklappen. We kregen ook nog de opdracht een tekst om de tekening heen te zetten. Iets wat de meeste mensen een beetje zonde vonden. Maar goed, je bent er om te oefenen of niet soms?

Er werd best flink gemopperd en van dichtbij vonden de meeste mensen hun tegeltje wat tegenvallen. Van veraf zag het er echter prima uit en alle tegeltjes bij elkaar zien er leuk uit. Ik ben erg benieuwd naar de volgende les. Daarin zien we het resultaat van de afgebakken tegeltjes en we gaan een vierkant bord beschilderen.

Advertentie

11 gedachtes over “Wat nieuws leren: schilderen op keramiek

  1. Weer erg leuk. Mooi zijn die tegeltjes toch. Er was een tijd dat het oubollig was maar dit soort dingen komen weer helemaal terug.

    • Hallo, bedankt voor je reactie. Nee, het is geen gewone verf, die kan inderdaad niet gebakken worden. Ik weet eerlijk gezegd niet meer precies wat het was, het is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Ik denk dat het keramische pigmenten zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.