Pottenbakken op visite

pb 3Ergens in juni was ik bij Inge van Kleur in de kamer op bezoek. Dat was voor de gezelligheid, maar ook om haar te interviewen voor Op de sokkel. Ze nodigde me toen uit om nog eens terug te komen en gebruik te maken van haar draaischijf. Daar had ik wel oren naar.

Op keramiekles maak ik natuurlijk ook gebruik van de elektrische draaischijf, maar ik moet ook wel eens wat glazuren. Dan zijn er ook nog de borden of schalen van de vorige les die afgedraaid moeten worden en er moet nog opgeruimd worden. Het komt zelden voor dat ik echt twee uur achter elkaar aan het draaien ben.

“Kom om half tien”, had Inge gezegd. “Dan heb je de hele dag de tijd.” Ja, dat had je gedacht met van die kletskousen. Voordat we bijgepraat waren en ik goed wel achter de draaischijf zat waren we natuurlijk vijf kwartier verder. 🙂

Wennen en leren
Het was even wennen aan deze andere draaischrijf, maar al snel werden we dikke vriendjes. Ik zit er al een tijdje over te denken om zelf een elektrische draaischijf aan te schaffen als we eenmaal verhuisd zijn. Het moest er wel zo een zijn als op les dacht ik altijd, anders kan ik er niet op draaien. Nou, dat hoeft dus niet meer heb ik inmiddels geleerd.

Omdat ik de afgelopen lessen steeds borden had gedraaid was het weer even lastig om schaaltjes te draaien. Mijn probleem bij schaaltjes draaien is ook altijd het openen. Ik doe dat te wild of te snel en daardoor komt er dan een zwieper in, het schaaltje is dan niet meer mooi rond. Inge had een andere techniek voor het openen van een pot of schaal. Het was wederom even wennen, maar toen ik het eenmaal onder de knie had werden mijn schaaltjes steeds beter. Weer wat geleerd!

Verbetering
pb 1
In plaats van zomaar een homp klei af te snijden en die te gebruiken om een schaal van te draaien moest ik een aantal hompen afwegen. Zo kon ik proberen met eenzelfde hoeveelheid klei een aantal dezelfde schalen te draaien. Na drie pogingen zag je inderdaad al een hele verbetering de derde schaal was stukken beter dan de eerste twee.

Totaal heb ik bijna 3,5 uur gedraaid waarin ik zes schaaltjes heb gemaakt. De eerste twee schaaltjes vond ik niet goed genoeg en ik heb ze samengekneed om de zesde schaal van te draaien. Volgende week ga ik terug om de vier overgebleven schaaltjes af te draaien en er één of twee te decoreren. Wordt vervolgd dus.

12 gedachtes over “Pottenbakken op visite

  1. Wat leuk dat je direct nieuwe technieken hebt geleerd.
    En tevens hebt ervaren dat het dus niet uitmaakt op wat voor soort schijf je zou moeten draaien.
    Het was in ieder geval een gezellige dag haha..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.