Den Haag, met o.a. een rondleiding over het Binnenhof

ridderzaal 1Het werd weer tijd voor een dagje uit en zo begaven we ons vorige week naar Den Haag. De auto lieten we achter op P&R Hoornwijck en we namen de tram naar de binnenstad. Daar moesten we ons om 10.30 uur verzamelen voor onze rondleiding door de Ridderzaal en de Tweede Kamer.

ridderzaal 2De gids nam ons mee naar het Binnenhof waar ons vertelt werd dat Willem II het in de 13e eeuw liet bouwen. Hij heeft er zelf weinig plezier van gehad. Het slot stond nog in de steigers toen Willem II een kopje kleiner werd gemaakt door de Friezen nadat hij door het ijs was gezakt. Middelpunt van het Binnenhof is de Ridderzaal en daar gingen we dan ook naar binnen.

We kregen eerst een kort filmpje te zien, vervolgens namen we de wenteltrap die ons uitzicht gaf op de Ridderzaal. Je weet wel, dat is die zaal waar elk jaar op de derde dinsdag in september de troonrede wordt uitgesproken door de koning. Heel vreemd dat je de zaal van de zijkant ziet en niet van achter naar voren kijkt.

Strenge controle
We brachten ook een bezoek aan de Tweede Kamer en onze gids waarschuwde ons alvast voor de strenge controle. Alle jassen, tassen, sleutels en spullen van metaal moesten op de lopende band. Het bleek dat ik ook mijn riem af moest doen en mijn laarsjes met gesp uit moest trekken, voordat ik door de metaaldetector mocht lopen. Daarna mocht alles weer om en aan, maar de tassen, jassen en mobieltjes moesten in de kluis blijven want je mocht geen foto’s maken. Balen!

De gids nam ons mee de roltrap op naar de tribune van de Tweede Kamer en … die was leeg. Tja, op vrijdag doen ze blijkbaar niets in de Tweede Kamer. Inmiddels weten we wel dat ze op dinsdag, woensdag en donderdag wel aanwezig zijn. Je kunt dan gewoon weer langs de veiligheidscontrole gaan en naar binnen gaan om een vergadering bij te wonen. Dat gaan we nog een keertje doen.

dudokHet Mauritshuis
Na de leuke en leerzame rondleiding lunchten we bij Brasserie Dudok, liepen we nog even door de stad en zagen we wat zandsculpturen op het Buitenhof. Die zandsculpturen staan daar voor de viering van 200 jaar Prinsjesdag. We hadden de Museumkaart op zak en we besloten nog even bij het verbouwde Mauritshuis langs te gaan. De collectie kennen we inmiddels, maar het Meisje met de parel van Vermeer hadden we nog niet gezien. Die kunnen we nu ook van ons lijstje afstrepen. 😉

 

9 gedachtes over “Den Haag, met o.a. een rondleiding over het Binnenhof

  1. Toevallig zijn we (Tante Marijke, Oom Ben, mijn vrouw en ik) veertien dagen geleden op een zondag met een kennis van Marijke en zijn vrouw (hij werkt al 38 jaar in de tweede kamer, eerst om de koffie rond te brengen en zo klom die op tot verzorger van alles en nog wat dat in de tweede kamer en wat daar zo om gaat). Zo hebben we alle etages kunnen bekijken, we zijn overal in geweest. Ik moet zeggen er wordt niet op geld gekeken!!

  2. Ik ben wel al eens gaan wandelen in Den Haag, maar heb al die dingen nog nooit vanbinnen gezien. Maar ja, ik ben dan ook een Belgje, dan is dat toegestaan 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.