Inmiddels zit ik al drie jaar met veel plezier op pottenbakles. De ene keer bak ik er niets van en een andere (enkele) keer ben ik zeer tevreden over het resultaat. Hoe dan ook, ik merk dat er vooruitgang in zit. Mijn duizend-en-één uur draaien heb ik nog lang niet bereikt, maar ik ga stug door.
Na alle potjes, schalen en vazen verheugde ik me dit seizoen op het draaien van borden. Ik had al aangekondigd bij de ‘juf’ dat ik graag wilde leren hoe ik borden moest draaien. Niet dat ik borden nodig heb, maar ik kom onderhand om in de schalen en vazen en borden stapelen nou eenmaal wat makkelijker op. 😉
Het draaien van een bord bleek enorm mee te vallen. Dat kwam volgens de juf omdat ik al ervaring had met het draaien van potten. Dat moet je eerst kunnen voordat je aan borden kunt beginnen. Je begint hetzelfde, met het centreren van een homp klei op de draaischijf. In plaats van een grote bol wil je echter een wijdere platte vorm hebben. Daarna beweeg je met de zijkant van je hand van boven naar beneden (of van beneden naar boven) over de klei om het bord platter en groter te maken.
Als het de gewenste grote heeft wil je het waarschijnlijk een opstaande rand geven. Je moet de rand daarom losmaken van de schijf en die vervolgens een stukje optrekken tot het naar je zin is. Ik heb inmiddels vier borden gemaakt en ik kan niet wachten tot ik met de volgende borden aan de slag mag.
Voor de liefhebbers een filmpje van hoe je een bord moet draaien. Deze dame doet het niet op de manier waarop ik het heb geleerd en hierboven heb uitgelegd. Maar zoals je ziet gaat het prima en ze kan het stukken beter dan ik want ze geeft les aan het SBB. 🙂
Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat als de borden helemaal klaar zijn…
Erg leuk om te doen lijkt mij!
’t lijkt me zeker leuk om te doen11
Dát is leuk! Je eigen servies maken!
Ja hè! 🙂
Echte dingen waar je echt iets meer kan doen 🙂 Wat leuk dat wat jij leert!