Bordjes leren draaien

borden 1Inmiddels zit ik al drie jaar met veel plezier op pottenbakles. De ene keer bak ik er niets van en een andere (enkele) keer ben ik zeer tevreden over het resultaat. Hoe dan ook, ik merk dat er vooruitgang in zit. Mijn duizend-en-één uur draaien heb ik nog lang niet bereikt, maar ik ga stug door.

Na alle potjes, schalen en vazen verheugde ik me dit seizoen op het draaien van borden. Ik had al aangekondigd bij de ‘juf’ dat ik graag wilde leren hoe ik borden moest draaien. Niet dat ik borden nodig heb, maar ik kom onderhand om in de schalen en vazen en borden stapelen nou eenmaal wat makkelijker op. 😉

bord 1Het draaien van een bord bleek enorm mee te vallen. Dat kwam volgens de juf omdat ik al ervaring had met het draaien van potten. Dat moet je eerst kunnen voordat je aan borden kunt beginnen. Je begint hetzelfde, met het centreren van een homp klei op de draaischijf. In plaats van een grote bol wil je echter een wijdere platte vorm hebben. Daarna beweeg je met de zijkant van je hand van boven naar beneden (of van beneden naar boven) over de klei om het bord platter en groter te maken.

Als het de gewenste grote heeft wil je het waarschijnlijk een opstaande rand geven. Je moet de rand daarom losmaken van de schijf en die vervolgens een stukje optrekken tot het naar je zin is. Ik heb inmiddels vier borden gemaakt en ik kan niet wachten tot ik met de volgende borden aan de slag mag.

Voor de liefhebbers een filmpje van hoe je een bord moet draaien. Deze dame doet het niet op de manier waarop ik het heb geleerd en hierboven heb uitgelegd. Maar zoals je ziet gaat het prima en ze kan het stukken beter dan ik want ze geeft les aan het SBB. 🙂

Advertentie

6 gedachtes over “Bordjes leren draaien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.