Op stap met de museumjaarkaart

mjk 6Partner en ik zijn de afgelopen maanden al een paar keer cultureel bezig geweest en we verwachten dat nog wel een paar maanden vol te houden. Het leek ons daarom handig een museum(jaar)kaart aan te schaffen. We bezochten al musea in Den Bosch, Gouda, Leiden en Haarlem.

Het voordeel van een museum(jaar)kaart is dat je in veel musea gratis toegang hebt. Je betaalt natuurlijk de aanschaf van de kaart + inschrijfgeld (ca. 60 euro). Maar daarna probeer je dat geld natuurlijk ‘terug te verdienen’ door zo veel mogelijk musea te bezoeken. ūüėČ Soms betaal je een kleine bijdrage voor een speciale tentoonstelling. In het museum Gouda betaalden we bijvoorbeeld 2 euro extra voor de Rembrandttentoonstelling.

Doe eens gek
leve de mensJe kunt ook eens een museum proberen waar je normaal gesproken niet zo snel in zou lopen. De ene keer word je positief verrast, de andere keer valt het tegen. In het museum van Volkenkunde in Leiden kregen we een aangename verrassing.

Fotograaf Jimmy Nelson heeft inheemse volkeren op de gevoelige plaat vastgelegd. Die foto’s waren¬†te zien tijdens de schitterende tentoonstelling Leve de mens!¬†die¬†liep tot 7 september. De foto’s zijn ook¬†onderdeel van het project Before they pass away en daar is een prachtig fotoboek van gemaakt.

mjk 4Het stedelijk museum in Den Bosch was aan ons helaas niet besteed. De voorwerpen van keramiek vond ik wel aardig, maar de tentoonstelling homo desperatus waarbij mierenkolonies in een apocalyptische miniatuurwereld een bestaan proberen op te bouwen was iets te vreemd voor ons.

Gewoon leuk
Het museum Naturalis in Leiden is net als het Teylers museum in Haarlem gewoon leuk om te bezoeken. Ik ben zelf vooral van de (impressionistische) schilderijen, maar zo af en toe mag ik iets anders ook wel waarderen. In het Teylers museum brachten de fossielenkasten, de mineralen onder stolpen en de instrumenten me ver terug in de tijd. Het gebouw zelf en de zalen zijn ook prachtig oud.

Ik vond de ‘plantenwand’ in¬†Naturalis erg leuk om te zien. Het deed me denken aan het maken van een herbarium vroeger op school, heel knus. ūüôā Verder vind je in Naturalis beestjes¬†op sterk water zoals een vogelspin en opgezette dieren en geraamtes van dieren. Dat laatste klinkt niet zo gezellig, maar het is toch wel erg mooi om te zien.¬†Voor kids zijn er speciale rondleidingen of speuropdrachten te doen.

Advertentie

7 gedachtes over “Op stap met de museumjaarkaart

  1. Leuk h√®, zo’n museumjaarkaart. Wij hebben die kaart al een paar jaar en hebben al veel musea gezien, ook meerdere keren dezelfde met een andere tentoonstelling. Dan ga je gewoon een uurtje, specifiek voor die expositie. Dat vind ik wel √©√©n van de voordelen van de museumjaarkaart!

    En daarnaast kun je weer leuke blogposten schrijven over de museumbezoekjes ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.