Nog meer schattige plaatsjes

el 2De vorige keer heb ik de plaatsjes Sloten en Hindeloopen in de schijnwerpers gezet. Er zijn echter nog zoveel meer schattige plaatsjes in Nederland dat ik er nog wel een aantal blogposts mee kan vullen. Vandaag zijn Elburg en Heusden aan de beurt.

Elburg
Tussen Zwolle en Harderwijk ligt de voormalige hanzestad Elburg. Net als veel andere schattige plaatsjes is Elburg populair onder fietsers en er zijn leuke winkeltjes en genoeg restaurantjes waar je kunt lunchen.

De oude kern van Elburg ligt binnen de wallen met een Middeleeuws stratenplan, kleine grachtjes en stukken stadsmuur. Bij de Vischpoort ligt een kleine haven. Diverse bewoners doen hun uiterste best om het nog gezelliger te maken en plaatsen bloembakken en planten vrolijke bloeiers rondom hun voordeur.

Heusden
Op zo’n 20 autominuten van Den Bosch ligt het plaatsje Heusden. Het is een in oude stijl gerestaureerde vestingstad, gelegen aan de Bergsche Maas. Dat restaureren hebben de Heusdenaren blijkbaar goed gedaan, ze hebben er namelijk in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs ‘Urbes Nostrae’ mee behaald.

Het schijnt op zondag enorm druk te zijn in Heusden omdat de winkels dan open zijn en er een stadswandeling onder leiding van een gids wordt georganiseerd. Wij waren er op woensdagochtend en je kon er een kanon afschieten. Wel meer dan één zelfs, er staan een aantal kanonnen op de wallen klaar om vijanden af te schrikken. Heusden heeft behalve schattige huisjes een mooie jachthaven, een kasteelruïne, bastions en een paar molens. Het is zeker de moeite waard om er eens een kijkje te nemen.

15 gedachtes over “Nog meer schattige plaatsjes

  1. Vertrekt de boot door de Biesbosch niet vanuit Heusden? Daar staat mij iets van bij.

    Kessel aan de Maas, Baarlo maar ook Roermond zijn ook zeer de moeite waard om met fototoestel te bezoeken. Mocht je daartoe besluiten… Geef even een seintje dan kunnen we een bakkie doen..

  2. Het historische en pittoreske vinden we allemaal toch mooi?

    Vlakbij huis kijk ik graag naar deze authentieke plekken.
    Vreemd genoeg wordt het vooral verder weg meer gewaardeerd.

    Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.