Gehaakte pannenlappen, ouderwets of juist hip?

pannenlap 2Zelf gebruik ik het liefst ovenhandschoenen om mijn pannen mee af te gieten. Echte pannenlappen gebruik ik daar meestal niet voor. Toen ik de vrolijk gekleurde pannenlappen zag in het boek Hippe Haakwerkjes wilde ik er toch wel een paar gaan maken. Al was het maar om ze voor de sier op te hangen.

Onlangs liet ik mijn oma en mijn zusje het boek Hippe Haakwerkjes van Therese Hagstedt zien. Mijn oma was meteen weg van de ronde pannenlappen die erin stonden.
“Ik heb nog een paar gehaakte pannenlappen van oma Appel die ik vaak gebruik”, zei oma. “Alleen is het lusje nu gebroken, dus ik kan ze niet meer ophangen.”
Ik confisceerde de pannenlappen om er een nieuw lusje aan te haken.

Goede kwaliteit
Toch een grappig idee dat ik verder haak aan de pannenlappen die mijn oma minstens 30 jaar geleden heeft gemaakt. Ouderwetse pannenlappen gaan blijkbaar lang mee. Dat ontdekte ik toen ik mijn moeder over de pannenlappen vertelde. Ze liet me zien dat zij de pannenlappen nog gebruikt die ze ooit op de huishoudschool gemaakt heeft. Ik mag helaas niet zeggen hoeveel jaar dát geleden is … 😉

Zin in een pannenlap
Ik kreeg meteen zin om zelf ook pannenlappen te maken die mij hoogstwaarschijnlijk gaan overleven. Eerst een nieuw paar voor mijn oma, dan kan ze afwisselen. Ik appte mijn zusje en vroeg haar voor de grap of ze in haar gloednieuwe, moderne keuken ook een paar pannenlappen wilde.
“Ja, doe maar”, appte ze terug. “Mijn oude zijn eigenlijk aan vervanging toe.”
En dat zijn geen gehaakte, ik wil nog maar even wijzen op de houdbaarheid van ouderwetse pannenlappen.

Bobbelig rondje
Ik ging meteen aan de slag met de ronde pannenlappen die mijn oma zo leuk vond. De voorgeschreven haaknaald 2,5 had ik niet dus ik pakte nummer 3. pannenlapAl bij de derde toer ging mijn pannenlap bobbelen. Het patroon klopte niet met deze haaknaald, ik had teveel gemeerderd. Ik haalde de toer weer uit en probeerde tot drie keer toe op een andere manier te meerderen en telkens had ik er toch nog teveel steken bijgemaakt. Ook de volgende toeren leverden problemen op en ik besloot het haakwerk even in een hoek te gooien.

De vierkante pannenlap
pannenlap 2Inmiddels heb ik haaknaald 2,5 in mijn bezit en ik ben aan een vierkante pannenlap begonnen. Die begint als een granny square en gaat na een paar toeren door met normale stokjes. Ik heb eerst een proefpannenlap voor mezelf gehaakt en dat was maar goed ook. Het patroon was iets onduidelijk of ik lees niet goed waardoor ik wederom een bobbelig lapje kreeg.

Die voor mijn zusje zijn inmiddels af en wel goed gelukt. Nu ga ik weer proberen de ronde pannenlappen te haken.

 

Advertentie

10 gedachtes over “Gehaakte pannenlappen, ouderwets of juist hip?

  1. Schattig is het absoluut. Ik gebruik altijd washandjes. Twee in elkaar geschoven washandjes (vier dus in totaal). Ideaal. Want die keukenhandschoenen vond ik wat onhandig op de een of andere manier maar zo’n washandje zit altijd goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.