Op de sokkel: kleur in de kamer

kik - k2Tijdens het opbouwen van mijn expositie bij RUIMTE maakte ik kennis met Inge Burgerhoudt. Omdat we allebei ‘iets’ met keramiek doen raakten we al snel aan de praat over pottenbakken en glazuren. Inge bleek pas een jaar in de keramiek te zitten en ook nog hele leuke schilderijen te maken. Ik nodigde mezelf uit en nam een kijkje in haar atelier.

Toen Inge nog klein was, was ze veel bezig met handwerken; borduren, kantklossen en ze was in de weer met lapjes en kraaltjes. “Creativiteit werd thuis wel gestimuleerd”, vertelt ze. “Vroeger thuis waren we in de vakanties vaak aan het knutselen, we maakte dan van alles, zoals sokpoppen, brooddeeg of papier-maché, ook mijn broers deden mee. Op de havo had ik tekenen in mijn eindexamenpakket en ik wilde daarna graag wat creatiefs doen.”

Lerarenopleiding of kunstacademie
“Ik was heel verlegen en timide en vond de kunstacademie een te grote stap. Daarom ben ik naar de lerarenopleiding in Delft gegaan en deed de richting tekenen en textiele werkvormen. Ik maakte er de mooiste dingen, maar het was wel de bedoeling dat ik uiteindelijk voor een klas ging staan. Dat bleek niets voor mij te zijn. Je gebruikt je creativiteit om kinderen aan te sporen en niet om je eigen weg te gaan, je te uiten of te ontwikkelen. Het is niet erg stimulerend wanneer het merendeel van de leerlingen dan niet deelt in die creativiteit.”

“Ik heb toch nog bijna twee jaar op de opleiding gezeten en ben toen naar de kunstacademie in Den Haag gegaan. In Den Haag heb je naast de moderichting, monumentaal textiel en dessin. Na het eerste jaar koos ik de moderichting met als bijvak monumentale textiel, dessin kreeg je ook in de moderichting en dat vond ik hartstikke leuk om te doen.”

Peek & Cloppenburg
“Na mijn stage bij Peek & Cloppenburg op de kinderafdeling mocht ik terugkomen op de jongensafdeling waar ik veel met letterprints heb gedaan. Er zou een babyafdeling opgezet worden en ik heb gevraagd of ik dat mocht gaan doen. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin gehad als styliste. We gingen naar beurzen in Florence en Parijs en naar India mee op inkoopreis. De kinderkledingafdeling deed het uitstekend, maar met de rest van P&C ging het op een gegeven moment minder goed. De mensen van het hoofdkantoor in Duitsland gingen zich er steeds meer mee bemoeien, daardoor werd het werk minder leuk.”

Geboorteschilderij en Kleur in de kamer
kik - Roos“Mijn man en ik reisden veel voor ons werk en met twee kinderen thuis en een baan die steeds minder leuk werd, was het tijd voor wat anders. Ik ben gaan freelancen als ontwerper in de babykleding, er kwam een derde kind en ik ging creatief aan de slag in huis. Omdat mijn omgeving en ook ik middenin de baby’s zat resulteerde dat in ‘Geboorteschilderij’. In het begin was dat nog gewoon met reclame voor m’n raam, zo kwamen de eerste opdrachten binnen. Het werd het uitgebreid met allerlei kinderschilderijen en een samenwerking met Lief, Leuk & Eigen die van mijn schilderijen geboortekaartjes maakt.”

“Ik wilde op een gegeven moment wat anders maken dan kinderschilderijen en ik ben begonnen met Kleur in de kamer(nu Kleur Keramiek). Dat zijn vrolijke schilderijen om in de woonkamer te hangen of waar je maar wilt. In al mijn schilderijen is duidelijk mijn textielachtergrond terug te vinden. Kleur en dessin zijn de hoofdingrediënten van al mijn doeken. Ik werk veel met papier, al dan niet gestempeld met zelfgemaakte stempels en sjablonen. Het zijn ook bijna collages in combi met acrylverf en olie pastel. Als vorminspiratie dienen voornamelijk bloemen, vogels, oud serviesgoed en ornamenten van over de hele wereld. Denk daarbij aan Marokkaanse tegelvloeren, Indiase sari’s en Japanse kersenbloesem. De kleurinspiratie deed ik op tijdens de vele reizen naar verschillende landen in Azië.”

“Vanwege mijn freelance werk kwam ik er nooit echt aan toe om serieus aan de slag te gaan met mijn schilderijen, totdat ik het freelancen even stopte. In de krant zag ik een stukje over galerie Ruimte en dat leek me wel leuk. Dan heb je ook een plek waar je je spullen op kunt hangen. Thuis ziet niemand het en heb je al snel geen plaats meer. Ik heb contact opgenomen en stond eerst twee maanden als gastexposant. Toen het bijna over was wilde ik eigenlijk wel meer. Nu ben ik een van de vaste exposanten en ik sta ook wel eens een zaterdag in de galerie.”

Van schilderen naar keramiek
kik - k4“Vorig jaar stond ik rond de Goudse Keramiekdagen ook in Ruimte en ik vond dat keramiek erg leuk. Tijdens een vakantie in Italië kwam ik ooit, aan een landweggetje ‘in the middle of nowhere’, een bordje Pottery tegen. Heerlijk leek me dat, de hele dag pottenbakken! Nu kwam dat gevoel weer opborrelen. Ik ging op zoek naar de mogelijkheden en kwam bij de Keramiekopleiding in Gouda terecht (SBB). Omdat ik het graag serieus wilde leren heb ik me opgegeven. Ik had nog nooit met mijn handen in de klei gezeten.”

Op het SBB vertelde een docent Inge in de eerste les dat het, zeker voor beginners, heel belangrijk is om veel te oefenen. Pas na een paar maanden of een half jaar zou het ergens op beginnen te lijken en sommigen leren het nooit.
“Gelukkig ben ik redelijk handig en ik heb een vaste hand”, zegt Inge. “Ik heb voor thuis een draaischijf aangeschaft en toen ging het wel hard met oefenen.”

kik - atelier

Een hoekje van het atelier van Inge met de draaischijf.

Atelier
In het souterrain heeft Inge haar atelier waar de draaischijf staat en ook een hele verzameling engobes (kleislib met een kleurtje waarmee je kunt decoreren). In een schuur achter in de tuin staat een oven om alle schalen, potjes en bekers af te bakken. Ze heeft grote stappen gemaakt met het draaien en ze blijkt een natuurtalent te zijn. Dankzij haar ervaring in het ontwerpvak is het voor Inge een koud kunstje om de schalen te voorzien van leuke prints. Geen wonder dat haar werk populair is bij RUIMTE. Inmiddels staan haar schaaltjes ook bij restaurant/wijnkelder ‘Meer genieten’.

Toekomst
“De komende tijd ga ik mij op de keramiek storten. Ik wil veel tijd stoppen in mijn opleiding aan SBB. Het schilderen zal ik er wel altijd naast blijven doen, zo krijg ik nog steeds opdrachten voor geboorteschilderijen. Maar voorlopig ga ik lekker veel keramiek maken, misschien met in de toekomst een paar verkooppunten en wie weet ga ik ooit thuis lesgeven in draaien. Ik zie wel wat er op m’n pad komt.”

Inmiddels is Inge helemaal overgestapt op keramiek, geeft ze les in haar atelier en heeft ze een boek over keramiek geschreven. Neem een kijkje op www.kleurkeramiek.nl.

3 gedachtes over “Op de sokkel: kleur in de kamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.