Vaasjes met een lavendelprint

afdruk 3Het maken van een afdruk in klei is een van de leukste technieken om een schaal of vaas mee te versieren. Al eerder liet ik zien hoe je afdrukken kunt maken met behulp van een stukje kant. Voor het maken van labels maakte ik gebruik van stempels en ‘plungers’. Ook stempelde ik teksten in klei.

In het boek Klei! had ik al eens gezien hoe je een afdruk van een bloem of blad in klei kunt maken. Vervolgens maak je er een potje van en je zet er een plantje in. Bij de afdruk van Rozemarijn zet je natuurlijk ook Rozemarijn in het potje. Laatst zag ik dat ook bij Marja, de vrouw van een oud-collega van me. Ze had prachtige schalen gemaakt met behulp van druivenbladeren (bekijk het werk van Marja hier).

Uit eigen tuin
afdruk 6Met een schaar liep ik een rondje door mijn tuin en knipte hier en daar wat bladeren af. Ik pakte wat bamboetakjes, varens, lavendel en hedera. In mijn atelier legde ik de verzameling bijelkaar en zocht de mooiste exemplaren uit.

Ik had nog wat chocoladebruine klei over, die na het bakken antrecietkleurig wordt en rolde er een flinke plak van. Van eerder gemaakte kannetjes had ik nog mallen liggen en die gebruikte ik voor het maken van de vaasjes.

Een goede indruk maken
Ik pakte het blad van een varen en drukte deze in de klei. Je zag wel de afdruk van het blad, maar deze was niet heel goed te zien. Met een lomer maakte ik de plak klei weer glad en probeerde toen een afdruk te maken met lavendel. Dat ging een stuk beter. De stevige dikke bloem van de lavendel en het blad maakten een goede indruk. 🙂

Nu moest ik de plak voorzichtig rechtop zetten in een cilindervorm. Toen de plak door het drogen wat steviger was geworden kon ik de zijkanten aan elkaar maken en er een bodem onder zetten. Het resultaat is best leuk geworden, al zeg ik het zelf.

8 gedachtes over “Vaasjes met een lavendelprint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.