Wadlopen op Schiermonnikoog

wl 9Toen Partner en ik op internet een dagje uit met wadlopen tegenkwamen wilden we dat wel eens proberen. Natuurlijk is het slagen van zo’n uitje ook een beetje afhankelijk van het weer. Bij mooi weer loop je er wat vrolijker bij dan bij een stortbui, maar de lucht is bij slecht weer wel een stuk fotogenieker. Hadden wij even geluk!

Op de website van Doen & Co staan allerlei dagjes uit waarbij je zelf ook wat moet doen, vaak in combinatie met de natuur. Zo zijn er diverse fotografieworkshops en natuurtochten met gids. Hoe we bij Doen & Co terecht kwamen? Dat was (alweer) via de ING-rentepunten. Zo betaalden we voor het Wadden-Schiermonnikoog arrangement geen €50,00 voor twee personen, maar slechts €25,00.

Op de boot
De dagtocht begon om 12.30 uur. Dat gaf ons de tijd om op een normale tijd op te staan en de ruim 2,5 uur naar Lauwersoog af te leggen. Bij de haven parkeerden we onze auto (voor slechts €2,50 voor een hele dag) en we gingen aan boord van het schip. We hadden verwacht met zo’n 20 tot 30 man op stap te gaan, al gauw zaten we echter met zo’n 75 man op de boot. We namen binnen een kijkje, alle stoelen waren al bezet. Ook op het dek waren veel stoelen bezet, we vonden voorop nog een bankje en het zonnetje begon te schijnen.

De beschrijving voor het dagje uit was zeer uitgebreid geweest. We moesten droge schoenen en sokken, een handdoek en eventueel andere kleding meenemen en een korte broek aandoen. Wij en een aantal anderen hadden gekozen voor een sportieve broek waarvan je de pijpen kunt afritsen of oprollen, het was een beetje fris voor een korte broek.

Vliegende zeehonden
wl 1In de verte zagen we een zandbank of wad en daar lagen zwarte puntjes op. Ik zoomde in met mijn camera en maakte een foto. De zwarte puntjes leken verdacht veel op zeehonden. Meer mensen werden enthousiast, keken door een verrekijker of maakten foto’s. Toen we wat dichterbij kwamen zagen we dat er een paar zeehonden wegvlogen. Huh? Het bleken dus vogels te zijn.

Een nat pak
wl 2Het regende inmiddels en ik had Partner geholpen een regenponcho aan te trekken. Zelf had ik een winddicht jack aan, die zou een regenbuitje wel tegenhouden.

De boot lag zo dicht mogelijk bij het wad en het werd tijd om van boord te gaan. Via een ladder daalden we af, daarna stapte je tot kniehoogte in de zee. Toen iedereen op het wad stond werd de groep in tweeën gedeeld.

Onze eerste stapjes op het wad gingen gepaard met een behoorlijke hoosbui. Binnen no-time was iedereen doorweekt. De regen begon ook door mijn windjack te sijpelen. Rillend liepen we snel verder, de lol was er op dat moment wel even af.

Droge kleren
Af en toe stopten we zodat onze gids wat kon vertellen over de bewoners van het wad. Het klaarde een beetje op en onze broeken droogden hier en daar wat op. Eindelijk kon het fototoestel tevoorschijn gehaald worden, wat tot gevolg had dat ik constant achteraan liep. Na een wandeling van anderhalf uur liepen we richting de vuurtoren. In de duinen konden we droge sokken en schoenen aantrekken. Toen ik mijn wandelschoenen uittrok kwam er een plasje water uit.

Het was heerlijk om met droge schoenen het laatste stukje naar Schiermonnikoog te lopen. De lucht was nog steeds donker, maar doordat ook de zon scheen zag je prachtige felle kleuren. In de Tox Bar in het centrumpje trok ik vervolgens ook een droge broek aan. We hebben er vervolgens heerlijk gegeten en we zaten mooi droog toen er alweer een stortbui naar beneden kwam.

Terug naar huis
Om 18.30 uur brachten twee bussen ons weer naar de boot, waar we gelukkig via de loopplank en niet met de trap aan boord gingen. Het regende nu volop en het was erg benauwd met zoveel mensen binnen. Na een half uurtje klaarde het op en we gingen snel naar buiten. Iets na acht uur reden we weer terug naar Gouda.

Advertentie

6 gedachtes over “Wadlopen op Schiermonnikoog

  1. Het lijkt me heel leuk om te doen, jammer dat het zo veel regende, al zijn je foto’s wel prachtig! van een scheermesje had ik nooit gehoord, ja, alleen die in de badkamer 😉

    Liefs, Onzeweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.