Say cheese!

cheese 1Ik woon al bijna 20 jaar in Gouda en nog nooit ben ik op de kaasmarkt geweest. Vorige week speelden Partner en ik even toerist in eigen stad. We bewonderden het stadhuis en de Sint Jan van de buitenkant en aten kaas, heel veel kaas.

“Is hier een kaasmarkt?”, zei Partner verbaasd toen ik wat activiteiten in Gouda opnoemde. Dat deed hij vast om de aandacht van de brocante markt af te leiden, die ik vol enthousiasme noemde. Maar het mocht de pret niet drukken, dan maar naar de kaasmarkt.
“Misschien kunnen we meteen een high cheese doen?”, opperde ik. “Of vind je dat niks?” Op het eten van gebak, chips e.d. zul je Partner niet snel betrappen, maar kaas is hele andere koek. Ik reserveerde dus de high cheese bij Museumcafé Gouda en op donderdagochtend gingen we naar de kaasmarkt.

Kinderkaas
Het eerste wat opviel toen we op de markt in Gouda stonden, waren de vele kinderen met een geel t-shirt aan. Ik had al wat reclameborden gezien met daarop de tekst ‘Kinderkaasmarkt’ en ik dacht dat er kaas gemaakt zou worden van (vervelende) kinderen. Dat bleek niet te kloppen. Er waren wat scholen op bezoek die samen deden aan kaasgymnastiek, kaashappen, het uitdelen van kaas, het uitproberen van de kaaswaag enz.

Volwassenen waren er ook, die gooiden met kaas, deden handjeklap en vooral de vrouwelijke toeristen lieten zich graag op de foto zetten met wat Hollandse boerenknechten. Het was erg druk in de kaaswinkeltjes in het centrum en we zochten het rustige straatje ‘Achter de kerk’ op. Een pittoresk stukje Gouda met kleine bruggetjes en poortjes. Het leidde ons bovendien naar de Museumtuin waar je op het terras kon zitten van het Museumcafé Gouda.

High Cheese
Op de website hadden we al gelezen wat we zo’n beetje konden verwachten bij de high cheese. Toch waren we een beetje bang dat de kaas ons de neus uit zou komen halverwege de middag. In de tuin zit je heerlijk rustig, je hebt niet het idee in een stad te zijn.

cheese 12We gingen van start met een smoothie van geel fruit en die was heerlijk fris. Daarna volgde een glaasje kaassoep, zeker niet onaardig (en dat voor iemand die geen soeper is). We kregen thee in een vrolijke pot met dito kopjes en een etagère met kaas.

Bovenop lagen verschillende soorten kaas met een honing/mosterddip, druiven en noten. Verder lag er een overheerlijk broodje met kaas en er lag een broodje waar je kruidenboter op kon smeren. (Het water loopt me weer in de mond. De kruidenboter en het warme verse brood waren echt verrukkelijk.)

Op de digitale menukaart stond dat er een goed gevulde geitenkaassalade geserveerd zou worden, die was echter vervangen door een kleine salade caprese. Prima wat ons betreft, we moesten namelijk nog wat ruimte overhouden voor de cheesecake die we als toetje kregen.

Het was jammer dat we op een gegeven moment weer naar huis moesten, we hadden nog wel uren in de tuin kunnen blijven zitten.

9 gedachtes over “Say cheese!

  1. O wat een leuke foto’s! Ik heb ooit, lang geleden, even in Heiloo en Almaar gewoond. Woonde tegenover het station in Alkmaar (wat toentertijd geen succes was – ik ben daar ook gillend weggegaan nadat er een keer geschoten was) en ook nog ergens anders, ik geloof dat het de Marestraat heette. Het ergste is: de kaasmarkt heb ik nooit gezien. Dat vind ik echt een gemiste kans. Moet dat toch nog eens zien te doen.

  2. Nou dat vind ik echt een aanrader!! Wist niet dat Gouda zo leuk was en een high cheese lijkt me ook super lekker. Je bent een goede ambassadeur van Gouda…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.