Duiken in een minivijver

mv 4De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het boetseren van vogelbadjes. Ik stond in dubio of ik ook schalen voor minivijvers zou gaan boetseren. Maar dan zou ik die schalen wel heel erg groot moeten maken of niet? Om antwoord te krijgen op die vraag ben in even in de minivijvers gedoken.

In de buiten- en tuinbladen zag ik al snel foto’s van minivijvers in allerlei formaten. Van mooie houten tonnen tot strakke schalen die je buiten, maar ook binnen op tafel kunt zetten. Het schijnt dat deze minivijvers dit jaar dé trend zijn las ik in een tuinblad … uit 2013. Ach ja, ik loop wel vaker een jaartje achter de trends aan.

Hoe maak je een minivijver?
Op de websites van diverse tuincentra wordt heel goed uitgelegd hoe je een minivijver moet maken. In onderstaande video kun je zien hoe een grote bak wordt omgetoverd tot vijver en ook een kleinere schaal is in no-time een klein vijvertje geworden.

Ik wil een minivijver!
Ondertussen was ik zelf ook erg enthousiast geworden over de vijvertjes, zeker toen ik zag hoe simpel het was.
“Ik wil een minivijver”, zei ik tegen Partner. Ik legde hem uit wat ik bedoelde. Partner vond het ook wel wat.
“Dan rij je toch even naar het tuincentrum”, opperde hij.
“Zal ik een grote of een kleine minivijver doen?”
“Doe maar eentje die op de tafel kan”, zei Partner. Ik zag dat hij het liefst wilde dat ik zo snel mogelijk naar het tuincentrum zou gaan, zodat hij in alle rust zijn boek uit kon lezen.

En nu kiezen
mv 1Een kwartier later liep ik op de vijverafdeling van het tuincentrum. Ik heb er vele rondjes gemaakt want ik kon natuurlijk niet kiezen.
“Zal ik toch voor de wat grotere minivijver gaan of niet?”, mompelde ik in mezelf. “Nee, je hebt met Partner afgesproken dat je voor een tafelmodel gaat.” Ik keek snel om me heen of iemand me hoorde en gaf mezelf zachtjes foeterend op mijn donder voor het hardop praten. Uiteindelijk ging ik met de ingrediënten voor een grote én een kleine minivijver naar huis. 🙂

De vijver vullen
Het was net opgehouden met regenen en ik kon meteen aan de slag. Eerst vulde ik de grote bak met vijversubstraat. In de verschillende filmpjes wordt de bak flink gevuld. De gebruiksaanwijzing zegt echter dat er maar twee centimeter substraat op de bodem hoeft. Ik heb het hele pak er maar ingegooid zodat de helft van de bak gevuld was.

Toen propte ik de plantjes tussen het substraat en ik vulde de vijver met water. Het water werd wat troebel, maar dat zou straks wegzakken had ik ergens gelezen. (Het is inmiddels de volgende ochtend en het water is nog steeds troebel.)

mv 9

 

Ik vulde de kleine schaal met water en deed er drijvende waterplantjes in. Klaar was de vijver. Er waren alleen nog wat plantjes over. In de kast vond ik twee glazen schaaltjes die allebei een waterplantje kregen voor binnen op tafel. Ineens kreeg ik het idee om mijn groen/gele eierschalen toe te voegen. Het groen van de plantjes staat er heel leuk bij.

Advertentie

4 gedachtes over “Duiken in een minivijver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.