Kunst in de polder

WG 3Toen ik vorige week mijn expositie aan het inrichten was bij RUIMTE, maakte ik kennis met kunstenares Henny Schaapman. Na een kort gesprekje met haar kwam ik erachter dat er in het piepkleine dorpje waar mijn oma woont elk jaar een heuse kunstmanifestatie wordt gehouden.

Nadat Henny haar prachtige, felrode beelden had neergezet moest ze snel weer verder.
“Ik ga naar Benschop voor de kunstmarkt”, vertelde ze. Ik moest een beetje lachen. Mijn oma woont in Benschop en daar gebeurt NOOIT iets … dacht ik.

WG 4De Wilgengaarde
Maar Henny had gelijk. Op landgoed De Wilgengaarde wordt sinds 2009 ‘Kunst in de polder’ georganiseerd waar je kunt zwerven door de kunst. Vijftig kunstenaars laten er hun werk zien. Daar wilde ik wel heen, maar wie zou ik meenemen? Vorig weekend was ik nog bij mijn oma en ze klaagde dat ik zo weinig langs kwam. Nou, ik zou haar krijgen!

Naar de polder
Over een smalle weg reden we langs de Wetering. Ik moest soms afremmen voor een fietser en heel voorzichtig haalde ik een ruiter te paard in. Op een bescheiden parkeerplaats parkeerde ik mijn auto. Nadat ik oma even aangezwengeld had liepen we naar de ingang van de Wilgengaarde.

Grote rode (kunst)klaprozen verwelkomden ons. Daarna kregen we een formulier met de deelnemers uitgereikt. Het zonnetje begon te schijnen en we keken onze ogen uit. Nog niet alle kunstenaars waren aanwezig, maar hun beelden, schilderijen en andere kunstwerken waren er wel.

Beestenboel
Op deze kunstmanifestatie was geen kraampje te bekennen. Bijna alles stond in de vrije natuur. De kunstenaars hadden dan ook beelden meegenomen die pasten in de omgeving. We zagen veel dieren voorbij komen; grappige egeltjes, vogels op een stok, draad of op een prikker, vissen en slakken. Bij een paar koddige nijlpaarden en varkentjes van Janny van der Veen stopten we even om ze beter te bekijken. Ook de vogeltjes van Frans van Eeden en de gigantische slakken van Kees en Roos Schilperoort konden ons wel bekoren.

Een babbeltje met de kunstenaar
Het was nog erg rustig op de kunstmarkt. Iedereen zei elkaar vriendelijk gedag en had tijd voor en zin in een praatje. Ik vind het altijd erg leuk om van de kunstenaar zelf iets over zijn/haar werk te horen. Als eerste liepen we Gerreke van Veen tegen het lijf en ik ben dol op haar werk. Ze was nog niet eens bekomen van de Keramiekdagen en stond nu alweer in Benschop.

Nadat oma en ik over twee smalle bruggetjes de overkant bereikten kwamen we bij Kees Juffermans terecht. Hij maakt van ‘afgeschreven materiaal’ prachtige en grappige objecten. Hij vroeg meteen of ik ook iets met kunst deed en of deze kunstmanifestatie niet wat voor mij en mijn kunst was volgend jaar. Wie weet. Piet van der Wildt vertelde ons over het polijsten van natuursteen. Hij had prachtige beelden staan die zo glad gepolijst waren dat je er jezelf in kon spiegelen.

We hebben heel mooi en divers werk gezien. Ook oma was erg te spreken over wat ze gezien had. Ze was ook blij dat ze even uitgelaten was en ik was blij dat ik een chaperonne had. 😉

Advertentie

14 gedachtes over “Kunst in de polder

  1. Ik zou zelf niet heel snel naar een kunstmarkt gaan, maar zo midden in de natuur ziet het er toch wel erg gaaf uit! Lief dat je je oma hebt meegenomen. Jullie hebben vast een hele fijne dag gehad samen! 🙂

  2. Wat leuk voor jullie dat jullie zo alle twee iets aan elkaar hadden op zo’n dag.
    Kunst in de natuur, ik vind het een leuk idee. Zoiets zouden ze vaker en meer moeten doen. Ik denk dat hier sneller mensen op af komen dan wanneer het enkel binnen te zien is. Het enige nadeel, het weer moet mee zitten.

  3. Wat gezellig, met oma op pad! Was laatst in Koudum, dat schijnt een soort kunstzinnig dorp te zijn. Moest bij een van de cafés nog even aan jouw kunst denken. Als je ooit weer naar Friesland gaat is Koudum misschien wel een beetje interessant voor je (maar ja, misschien ook niet natuurlijk :-D)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.