Een balletje maken van vilt

vilten 4Vorig jaar bezocht ik in Wales een mega-hobbywinkel. Het mag een wonder heten dat ik ‘slechts’ met drie potjes knopen, drie lapjes vilt, vilten hartjes en balletjes van vilt de deur uit ben gegaan. Dat is voor een groot deel te danken aan Partner, hoewel hij me nog een schattig naaimandje aanbood. Over die balletjes van vilt wil ik het even hebben.

feestvarken 3Ik weet niet wat ik van plan was te doen met al die spulletjes. Ik zit tenslotte in de klei en niet achter de naaimachine. Al snel kreeg ik het idee het vilt en de knopen te combineren met mijn mannetjes van klei. Zo kreeg ‘Kijk omhoog Sammy’ een mooie roze bal van vilt om naar te wijzen en het ‘Feestvarken’ (die is nog niet aan jullie voorgesteld) kreeg een paar knopen op zijn broek.

Zelf balletjes vilten
De roze en witte balletjes die ik gekocht had pasten wat kleur betreft niet zo goed bij ‘Monsieur Automne‘, ze waren bovendien wat aan de grote kant. Bij Pipoos kocht ik een pakketje met verschillende kleuren wol om zelf balletjes te vilten. Het vilten bleek heel makkelijk te gaan.

Je pakt een plukje wol en dat rol je stevig op. Dan leg je er telkens een laagje wol overheen dat je er weer omheen rolt. Hou er rekening mee dat het balletje behoorlijk krimpt, wel 20 tot 40%. Voor de laatste laagjes pakte ik de twee kleuren die ik wilde dat het balletje zou krijgen. Ik rolde het balletje droog een paar keer door mijn handen.

vilten 1 vilten 2 vilten 3

Daarna zette ik een bakje met heet zeepwater (water met zeep vermengd) neer en doopte het balletje er een paar keer in. Ik kneep er voorzichtig in om het teveel aan water kwijt te raken. Het balletje schuimde behoorlijk van het zeep en dat was prima. Nu rolde ik zonder veel kracht te zetten het balletje weer door mijn handen om weer een ronde vorm te krijgen. Als je er te hard op drukt wordt ie plat en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wanneer je merkt dat het balletje niet meer indeukt en wat uitgehard is gaat het echte werk beginnen. Rol het balletje nu in een bamboematje heen en weer. Ik had geen bamboematje tot mijn beschikking, maar wel noppenfolie. Ik rolde het balletje met mijn vlakke hand en met flink wat kracht over het noppenfolie heen en weer. Het begon nu te krimpen en het balletje werd steeds steviger. Daarna spoelde ik de zeepresten met heet water uit het balletje en liet het drogen. Ik maakte drie balletjes die ik vervolgens op ijzerdraadjes prikte die Monsieur Automne in zijn hand heeft.

 

Advertentie

6 gedachtes over “Een balletje maken van vilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.