Geïnspireerd door steampunk

sb 4Toen ik de creaties van Samantha Bryan zag was ik meteen verliefd. Verliefd op de grappige mannetjes of zijn het beestjes die in fantasievolle creaties door de lucht zweven. “Wat is het en waar is het van gemaakt?”, vroeg ik me af. “En hoe komt ze erop?”

De website van de Britse Samantha hielp me al snel op weg. De mannetjes zijn Brians fairies die gemaakt zijn van stukjes leer, ijzerdraad, wol, veertjes en gevonden voorwerpen die bruikbaar zijn voor haar creaties. De sculpturen moeten het dagelijks leven in ‘fairyland’ voorstellen.

Samantha laat zich inspireren door de vroegere Victoriaanse uitvindingen. In de 19e eeuw stortten uitvinders zich op het bedenken van futuristische machines met een hoog Jules Verne gehalte, zoals luchtballonen met radertjes, vleugels waar mensen mee konden vliegen, robotachtige insecten enz. Deze uitvindingen uit het tijdperk van de stoomkracht vallen in het genre ‘steampunk’. Tot gisteren had ik nog nooit van steampunk gehoord, maar Partner wist me te vertellen dat de BBC er onlangs nog een serie tv-programma’s over had uitgezonden. Jammer dat ik dat gemist heb.

Kleine robots
Een andere kunstenaar (van oorsprong illustrator) die zich laat inspireren door steampunk is de Belgische Stephane Halleux. Zijn kunstwerken van hout, leer, metaal en andere gerecyclede producten zien er fantastisch uit. Eén van zijn creaties, Mr. Hublot, is (met zijn medewerking) door ZEILT productions gebruikt voor een animatiefilm die dit jaar een Oscar won voor beste korte animatiefilm (zie de trailer onderaan). Maar ook de andere figuren mogen gezien worden.


De radertjes in mijn hoofd beginnen alweer te draaien. Ik geloof dat ik mij binnenkort ook laat inspireren door steampunk, geweldig dit!

20 gedachtes over “Geïnspireerd door steampunk

 1. Ziet er inderdaad bijzonder en mooi uit. Ik had er nog nooit van gehoord ‘Steampunk’.
  Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld. Bedankt voor de tip!

 2. Dan moet je ook eens naar een Elf Fantasy Fair of een Castle Fest gaan. Daar lopen heel veel steampunkers rond die heel inspirerend zijn…

 3. Ik vind het echt wat voor jou 🙂
  Hartstikke leuk. Had er nog nooooit van gehoord.
  Hoop je creaties snel te zien. 😉
  margot x

 4. Zo heet dus die stijl, wist niet dat daar een naam voor was – Steampunk. Goed om te weten want ik vind het prachtig, echt beeldschoon. Wat moet her heerlijk zijn om in een wereld te leven waar alles er een beetje sprookjesachtig uitziet. Ik heb wel eens overwogen om in de Efteling te gaan werken, alleen maar om die reden. Ja, echt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.