Houden van een mannetje van klei

man met hond bHoe is het toch mogelijk dat je van een simpel stukje klei kunt gaan houden. Nou ja, niet van een brok klei dat je aan de waterkant hebt gevonden of van een pak klei van tien kilo dat je in de hobbywinkel koopt. Maar wel van het resultaat van wat boetseren, glazuren en fröbelen.

In december gaf ik jullie een sneak preview van mijn vier mannen. En nu, een paar maanden later, ben ik ze één voor één aan het afronden. Het mannetje waar de serie mee begon is een soort prototype, een klein model. De mannen daarna zijn allemaal één of twee slagen groter. ‘Het wijzende mannetje’ was de werktitel, maar nu verdiend hij wel een echte naam.

Tijdens het maken van dit bolle ventje en zijn blaffende metgezel had ik al bedacht dat hij naar boven moest kijken en dat hij dan ook moest wijzen. Pas in het laatste stadium wist ik waar hij naar wees. Ik wilde het mannetje op een plateau zetten en aan dat plateau wilde ik nog wat toevoegen. Mijn paraaf moest er natuurlijk op met daarnaast een piepklein appeltje. Ik besloot het appeltje op een stokje te zetten.

Nu ik toch dingen op een stokje aan het toevoegen was, deed ik er meteen een hartje en wat bloemetjes bij. Al die onderdeeltjes werden apart gemaakt met een gaatje erin om ze met een ijzerdraadje vast te kunnen zetten. Er moest dus veel ‘met voorbedachte rade’ worden gemaakt en uitgekiend.

Het bewerken van het beeldje met koperoxyde had niet het gewenste resultaat. Het was net of het door de poep gerold was, jek dus. Thuis ging ik met acrylverf aan de slag en na een aantal lagen met diverse kleuren was ik eindelijke tevreden.

Tenslotte bevestigde ik alle onderdelen op het plateau en ik voegde het roze vilten bolletje toe. Klaar … of niet? Ik haakte nog een schattig sjaaltje en knoopte het om. Ja, nu is het beeldje klaar en het is 16 cm hoog tot en met het vilten bolletje en het plateau is 16 cm breed. Hoe het heet?
‘Kijk omhoog Sammy!’

Klik op de foto’s voor een onderschrift of voor grotere foto’s.

14 gedachtes over “Houden van een mannetje van klei

  1. Alle zegen komt van boven…

    Schitterend gedaan. En dat hondje… Ik zou er acuut hondenliefhebber van worden…

  2. Prachtig! Moest direct denken aan ‘Up’ of de een of andere manier. Het is gewoon een klein sprookje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.