Een sjaal met een verhaal

sjaal 5“Ik heb nog wat bolletjes wol liggen”, zei mijn collega. “Zal ik ze voor je meenemen? Ik weet namelijk niet wat ik ermee moet.” Nu heb ik voldoende bolletjes katoen liggen om veertig Norberts van te haken, ik ben echter nooit te beroerd om wat bolletjes in ontvangst te nemen.

“Waarom heb je de wol dan gekocht als je er niets mee kunt?”, vroeg ik haar. Ze begon een beetje beschaamd te lachen. “Ik dacht dat ik een sjaal kocht”, zei ze. “Maar toen ik thuis kwam zag ik dat het vier bolletjes waren waar je de sjaal zelf van moest breien.”

Ik kon me er weinig bij voorstellen totdat ik het pakketje zelf in handen had. Het was een soort ‘effectgaren’. Opgerold op een bolletje ziet het er al heel gezellig uit. Als je het bolletje af gaat rollen en het garen openmaakt, heb je een breed lint in handen met bovenaan een netgedeelte en onderaan kleine pompons.

Thuis probeerde ik of ik ermee kon haken. Dat viel tegen. Bij haken moet je steeds weer in een vorige steek steken om verder te haken. Dan moet je wel goed kunnen zien waar de vorige steek is en dat is erg lastig met dit garen.
“Je zou ermee moeten breien”, mompelde ik in mezelf. Bij breien blijven de steken op de naald en daar kun je wel makkelijk insteken. Dat breien kon ik niet meer en de bolletjes bleven een maand in hun mandje liggen.

Toen ik vorige week mijn roze proeflapje had gebreid en weer uitgehaald pakte ik meteen de bolletjes garen erbij. Het opzetten van de steken was supermakkelijk. Je kon gewoon de naald door de netopeningen steken. Daarna hoefde ik alleen maar recht te breien tot de vier bolletjes op waren. Het ging heel snel, binnen een uur was ik aan het tweede bolletje bezig.

Geen steek laten vallen
sjaal 6In een onbewaakt ogenblik liet ik echter 2 steken van mijn naald glijden. Ze zakten meteen weg in de diepten van de sjaal. Ik slaakte nog wat oerkreten, maar het mocht niet baten. De steken lieten zich niet meer vinden. Met een snik haalde ik mijn breiwerk weer helemaal uit en ik begon opnieuw.

Binnen enkele uren had ik me door de vier bolletje heen gewerkt. Trots hield ik de boa-achtige constructie omhoog, alsof het een trofee was die ik net gewonnen had. Ik verpakte de sjaal in cadeaupapier en legde ‘m op de bureaustoel van mijn collega. Die merkte het pakje pas op toen ze er op ging zitten.

Ondanks dat het niet haar bedoeling was geweest de sjaal in gebreide vorm terug te ontvangen, was ze er geloof ik toch wel blij mee. ๐Ÿ™‚

21 gedachtes over “Een sjaal met een verhaal

 1. Handig zo’n collega. Als je geen zin hebt om te breien geef je je alles gewoon weg en krijg je het gebreid terug (haha). Ik vind je lief ๐Ÿ˜‰

 2. Wat ontzettend leuk en dat je dat voor haar hebt gedaan! Dat waren wel hele aparte bolletjes garen, heb ik nog nooit gezien. Knap dat je daar een sjaal mee wist te maken. ๐Ÿ˜€

 3. De geboortelap van Yep is ook door een handige collega gemaakt. Zij vond borduren leuk maar mocht van haar man geen schilderijen meer kopen.

  Bijzonder garen. Ik ben bang dat ik het vaker uit had moeten halen…;-)

 4. Wil je niet mijn collega worden? ik heb ook nog hรฉรฉl veel bolletjes wol, ooit gekocht in een vlaag van grenzeloze zelfoverschatting…:-D
  Leuk, die sjaal!

 5. heb deze wol pas gekocht kom niet uit het patroon hoeveel steken zet je dan op en hoe doe je het wil het wel zelf breien maar beetje betere uitleg was welkom geweest haha en heb heeeel wat truien gebreid in me leven dus als je me een tip kan geven hoe of wat ben ik e dankbaar ๐Ÿ˜‰

  • Hoi Wilma, het is al ruim een jaar geleden dat ik deze sjaal gebreid heb, dus ik moet even graven in mijn geheugen. Het aantal steken dat ik op moest zetten stond in het patroon aangegeven, ik weet helaas niet meer hoeveel het er waren. Het opzetten van de steken is heel erg makkelijk. Je hoeft geen lussen te maken, die zitten namelijk al in de netstructuur. Je kunt de breinaald door elke netopening steken totdat je voldoende steken hebt en dan begin je te breien, weer door die bovenste netopeningen. Probeer om geen steek te laten vallen, want die vind je echt niet meer terug, dan moet je opnieuw beginnen. Succes!

  • Volgens mij kun je gewoon alleen rechts breien. Je ziet straks namelijk niets meer van het patroon. Wel steeds de draad uitvouwen, zodat je alleen de bovenste rand/draad pakt om mee te breien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.